A fost semnată dispoziția de desfacere a contractului de muncă al lui Alfred Bulai, cu efect imediat

Remus Pricopie

SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a declarat că a semnat dispoziția de desfacere a contractului individual de muncă al lui Alfred Bulai, cu efect imediat.

A fost semnată dispoziția de desfacere a contractului de muncă al lui Alfred Bulai, cu efect imediat

Marți, 6 august 2024, rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), profesor universitar doctor Remus Pricopie, a transmis un mesaj imediat după ce Comisia de Etică a adoptat hotărârea în urma analizării „cazului Bulai”.

„Am primit astăzi hotărârea Comisiei de Etică a SNSPA privind reclamațiile de hărțuire sexuală, aduse profesorului Alfred Bulai. Am informat decanul Facultății de Științe Politice, conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, Președintele Senatului SNSPA, prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu, și Consiliul de Administrație că, în calitate de Rector SNSPA și în conformitate cu Art. 172 din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, pun în aplicare această hotărâre, cu efect imediat. Prin urmare, am semnat dispoziția de desfacere a contractului individual de muncă al lui Alfred Bulai, începând de azi, 6 august 2024” a declarat Pricopie.

Profesorul universitar Remus Pricopie a declarat că a semnat documentele cu gândul la victimele cunoscute și necunoscute ale persoanei care, în loc să fie un profesor și mentor pentru tineret, a ales să încalce principiile fundamentale ale unei comunități civilizate și să supună mai multe persoane unui tratament nedemn și abuziv.

El și-a exprimat speranța că acțiunea hotărâtă a SNSPA împotriva celor care nu respectă normele etice și demnitatea fiecărui membru al comunității academice va reprezenta un exemplu și pentru alte universități sau instituții publice din România. Potrivit afirmațiilor sale, din experiența profesională de trei decenii, nu cunoștea un alt caz de hărțuire sexuală care să fi fost soluționat în termen de 8 zile de la sesizare, respectând toate cerințele legale.

Remus Pricopie a subliniat că România rămâne una dintre țările Uniunii Europene în care misoginismul, agresivitatea verbală și hărțuirea sexuală sunt în general tolerate, din cauza lipsei de reacție instituțională și a inexistenței unor instrumente reale de ordin civil sau penal pentru pedepsirea agresorilor și protejarea victimelor.

El a menționat că această problemă socială, manifestată prin misoginism, hărțuire sau chiar agresiune sexuală, nu poate fi eradica fără mărturiile victimelor și implicarea tuturor instanțelor competente. Este esențial să fim alături de victime și familiile lor, sprijinindu-le să expună orice situație considerată abuzivă.

Mai sunt și alte cazuri

În contextul „cazului Bulai”, Remus Pricopie a subliniat că există, din păcate, și alte cazuri de hărțuire sexuală în universități, instituții de cultură, presă, partide politice, autorități locale, poliție și sport, care nu sunt raportate sau sunt tolerate prin inacțiune.

El a subliniat necesitatea revizuirii întregii legislații din domeniu, nu doar a celei specifice universităților, inclusiv în dreptul administrativ și penal. Fără instrumente instituționale și legale puternice, fenomenul hărțuirii sexuale nu poate fi tratat eficient. De exemplu, deoarece prescrierea se produce rapid și pedepsele, acolo unde sunt aplicate, sunt simbolice, fenomenul hărțuirii sexuale va continua să afecteze anual mii de femei, majoritatea tinere, fără ca aceste cazuri să fie sesizate.

Referitor la universitatea pe care o conduce, Remus Pricopie a spus că subiectul declanșat de „cazul Bulai” nu se încheie aici. SNSPA va continua analiza situației din mai multe perspective, conform legislației în vigoare. Comisia de Etică va evalua în ce măsură există argumente legale pentru extinderea cercetărilor, iar toate datele adunate vor fi trimise cu celeritate către organele de anchetă penală pentru a contribui la desfășurarea investigațiilor deja demarate.

În același timp, SNSPA va identifica vulnerabilitățile interne care au permis acest incident, demarând un audit intern la Facultatea de Științe Politice, Departamentul de Sociologie, care va trebui să ofere nu doar răspunsuri privind incidentul, ci și măsuri pentru viitor. El a concluzionat că forța unei organizații nu se măsoară doar prin succese, ci și prin modul în care gestionează crizele, iar identificarea și tratarea imediată a derapajelor trebuie să fie o prioritate.