Crizele din trecut ne pot da un indiciu referitor la revenirea burselor din prezent. Recuperarea pierderilor din ultimii doi ani ar putea fi mai lungă decât lasă impresia ultimele creşteri.

După o recuperare puternică începută în martie, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a consemnat un recul semnificativ săptămâna trecută, cu scăderi mari două zile la rând. Evoluţia poate fi pusă pe seama încheierii perioadei importante pentru încasarea de dividende, respectiv data de înregistrare pentru acţionari, şi pe marcarea profiturilor rezultate din creşterile din ultimele două luni. Brokerii recomandă însă în continuare prudenţă. Cu alte cuvinte, există posibilitatea ca picajul bursier să nu fie încheiat complet, mai ales în condiţiile în care economiile nu au ieşit din recesiune, iar perioada de recuperare a acestora va fi mult mai îndelungată. Cum cea mai importantă comparaţie a crizei bursiere din prezent a fost făcută cu Marea Depresie din anii ’30, revenirea bursei trebuie comparată tot cu acea perioadă.

Capcana din Marea Depresie

Ce s-a întâmplat în trecut? „Dacă studiem deceniile trecute, observăm că este necesară o lungă perioadă de recuperare după căderile mari“, spune Mugur Anghelache, introducing broker. „Până de curând, se făcea o paralelă între actuala criză şi cea din timpul Marii Depresii, când bursa a furnizat cea mai interesantă capcană“, adaugă acesta. Indicele luat în calcul pentru comparaţie este Dow Jones Industrial Average (DJIA), unul dintre principalii indici americani. În 1929, după un maxim anual la 381 de puncte, indicele s-a depreciat până la un minim de 230 de puncte, moment în care s-a crezut că scăderea a atins punctul cel mai de jos. În aproximativ şase luni, indicele s-a apreciat cu 48%, întărind opiniile conform cărora criza era încheiată. „După rally-ul capcană, indicele a înregistrat o altă scădere, de 86%, până la minimul din 1932, iar recuperarea până la valorile din 1929 a durat 25 de ani“, spune Anghelache.

A fost, totuşi, singura dată în care revenirea a durat atât de mult. Următoarele perioade de scădere masivă, 1946 – 1949, 1961 – 1963 sau 1966 – 1972, nu au fost atât de severe. În ’62 recuperarea a durat doi ani, iar în ’73 nouă ani. De asemenea, după cea mai recentă criză, cea din 2001 – 2002, revenirea s-a întins pe şase ani.

Plasamente prudente

Criza prin care trecem în prezent şi care a antrenat toate pieţele de capital din lume a dus deja la o depreciere de circa 53% a DJIA în perioada 2007 – 2009. În ultimele două luni, indicele a recuperat peste 31%, dar nu se hazardează nimeni să declare că scăderea s-a încheiat.

Bursa noastră se află în aceeaşi situaţie, incertitudinea fiind la fel de mare ca şi acum trei luni. Suntem obligaţi să ne uităm la evoluţiile din trecutul îndepărtat al pieţelor dezvoltate nu numai pentru că istoria BVB se întinde pe 14 ani, ci şi pentru că evoluţiile sunt puternic corelate. „Rămân de urmărit în continuare pieţele externe, care vor influenţa o mare parte din evoluţiile din plan intern“, spune şi Andreea Gheorghe, analist Intercapital Invest. Iar recomandările rămân, în principal, de prudenţă şi de urmărire atentă a pieţei. Întotdeauna va fi de preferat un profit mic în locul unei pierderi mari, după o perioadă mai lungă de timp.

159-30393-28_andreeagheorghe_20_rp.jpgRămân de urmărit în continuare pieţele externe, care vor influenţa o mare parte din evoluţiile din plan intern.
Andreea Gheorghe, analist Intercapital Invest

Evoluţie
Scăderile majore ale indicilor bursieri din trecut au fost întrerupte de perioade scurte de apreciere, unele de zeci de procente. Aprecierea din prezent a pieţelor ar putea fi doar o perioadă de recuperare înaintea continuării pierderilor.

159-30392-capital28.jpg