Astfel, în pofida contextului crizei economice care s-a manifestat în România şi în anul trecut, industria colectării creanţelor a avut o evoluţie stabilă. Mai mult, în 2009 şi 2010, s-au înregistrat creşteri de piaţă semnificative în industrie, ajungându-se până la 76%, respectiv 54%. În ceea ce priveşte debitele, anul trecut, numărul acestora a ajuns la aproximativ şase milioane, cu o valoare de 1,8 miliarde de euro la nivelul Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale. Totodată, comparativ cu anul 2010, s-a înregistrat o uşoară creştere a valorii creanţelor neperformante, de aproximativ 6%, de la 1,69 miliarde de euro la 1,8 miliarde euro. Cea mai mare pondere în activitatea de colectare a avut-o sectorul bancar, aceasta menţinându-se la un nivel de circa 50%, prin externalizarea sau vânzarea portofoliilor de creanţe neîncasate de la debitori persoane fizice.

Agenţiile de colectare membre AMCC au reuşit să menţină volumul colectat la nivelul înregistrat în anul 2010, adică la aproximativ 383 milioane de euro şi în continuare segmentul bancar fiind cel care a generat dezvoltarea industriei, în timp ce segmentul B2C (debitori persoane fizice) este cel care produce cele mai mari încasări, de 75% în anul 2011, scrie Agerpres.

Conform datelor AMCC, colectarea amiabilă a fost motorul de creştere al acestei industrii în ultimii ani, însă este important de remarcat faptul că începând cu anul 2010, colectarea în instanţă ia amploare, trendul menţinându-se şi în anul 2011. În anul 2011, numărul angajaţilor implicaţi în activitatea de colectare a creanţelor a crescut cu 7% faţă de 2010, iar estimările pentru anul în curs arată o stabilizare a numărului de angajaţi pe acest segment, se menţionează în studiul citat.

Estimările din 2012 pentru piaţa colectării creanţelor arată o creştere, în special pe segmentul achiziţiei portofoliilor de creanţe neperformante. “Pentru anul 2012, per total, ne aşteptăm la o creştere a pieţei de colectare a creanţelor din România, creştere ce se va manifesta în special pe segmentul achiziţiei portofoliilor de creanţe (DP). Cu toate acestea, estimăm că segmentul B2C va suferi o scădere de cel puţin 10-15%”, a declarat Georg Kovacs, preşedintele Asociaţiei.

Cele 11 companii membre în AMCC constituie aproximativ 80% din cota de piaţă a sectorului colectării creanţelor comerciale, însumând un număr total de aproximativ 1.600 de angajaţi. AMCC este o asociaţie reprezentativă pentru acest sector de activitate şi are misiunea de a reprezenta membrii săi la nivel intern în faţa autorităţilor administrative şi a celorlalte instituţii publice.  Asociaţia a fost înfiinţată în anul 2007, iar în prezent reuneşte 11 membri, cei mai importanţi jucători din industrie: Coface România, EOS KSI, Creditreform, Kruk Internaţional, Cycle European, Mellon Romania, Creditexpress Financial Services, Top Factoring, Kolcze Iliuţă şi Asociaţii, DBR Factor şi IFN Next Capital Finance.