HELP Autism explică de ce suma atrasă de ONG-uri nu atinge maximul

Conform ultimelor statistici publicate de Asociația HELP Autism, aproximativ 172 de milioane de euro ar putea ajunge la organizațiile nonprofit din România prin redirecționarea impozitului pe venit. Cu toate acestea, în anul 2022, mediul ONG a atras doar o treime din această sumă, conform raportului privind declarația 230 transmis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

În conformitate cu datele furnizate de ANAF, în 2022, 1,89 milioane de români au optat să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit (din salariu sau pensie) către organizații nonguvernamentale și unități de cult, folosind Formularul 230.

Numărul acestora a înregistrat o creștere de 200.000 (12%) în comparație cu anul precedent, totuși, această cifră este departe de nivelul înregistrat în perioada pre-pandemie. Datele arată că în 2018 au fost înregistrate aproximativ 1,8 milioane de astfel de cereri de redirecționare a impozitului pe venit.

În 2019, numărul acestora a crescut la 2,1 milioane, înregistrând o creștere de aproximativ 400.000 (21%) față de anul precedent, atingând un maxim istoric în cei 5 ani analizați, fără a fi egalat până în prezent. În 2020, doar 1,6 milioane de Formulare 230 au fost înregistrate, cu 565.000 (–31%) mai puțin. În 2021, au fost înregistrate 1,7 milioane de astfel de formulare, cu 52.000 (2,3%) mai multe față de anul precedent.

În cursul anului 2022, la nivel național, românii au alocat aproximativ 284 milioane de lei (echivalentul a 57 de milioane de euro) pentru redirectionarea impozitului pe venit, însă acest lucru ar putea crește până la 855 milioane de lei (aproximativ 172 milioane de euro). Această diferență ar putea atrage participarea a aproximativ 5,7 milioane de salariați care ar putea redirecționa impozitul pe venit, la o valoare medie de 150 de lei. Această situație reprezintă una dintre cele mai semnificative pierderi pentru sectorul organizațiilor neguvernamentale.

Cum pot fi folosiți banii colectați?

Există numeroase exemple de inițiative remarcabile. De exemplu, Asociația HELP Autism a reușit să colecteze cel mai mare număr de formulare 230, aproximativ 80.000 pe an, datorită mobilizării comunității de părinți. Astfel, au strâns peste 2,8 milioane de euro. Aceste fonduri au fost direcționate către acoperirea costurilor pentru ședințele de terapie a peste 700 de copii și adolescenți cu tulburări din spectrul autist (TSA), atât la domiciliu, cât și în cele 7 centre din 3 orașe din țară (București, Suceava și Târgoviște), precum și către cheltuielile administrative de funcționare și dezvoltarea unor soluții esențiale de integrare a persoanelor neurodivergente în sistemul educațional și pe piața muncii.

Conform datelor statistice internaționale, unul din 36 de copii este diagnosticat cu o tulburare din spectrul autist, o incidență confirmată și de HELP Autism printr-o cercetare la nivel local. În România, doar 1% din persoanele cu autism sunt angajate, iar unul din patru copii cu autism nu este încadrat în nicio formă de învățământ, grădiniță sau școală. Din această cauză, persoanele cu autism tind să aibă o speranță de viață mai scăzută cu aproximativ 16 ani, din cauza lipsei accesului la servicii medicale și sociale adaptate nevoilor lor.

„Încă din 2018 Asociația HELP Autism a depus eforturi pentru a convinge instituțiile că ONG-urile au dreptul legal de a colecta și depune formulare în numele contribuabililor cu scopul de a ajuta organizațiile care depind de aceste fonduri să nu intre în imposibilitate de plată a angajaților și serviciilor. Tot în 2018, alături de alte ONG-uri, HELP Autism a convins statul să mărească procentul redirecționat din impozitul pe venit de la 2% la 3,5%, iar din 2022, sumele colectate sunt plătite în termen de 90 de zile de la depunere”, transmite HELP Autism.

Aproximativ 34% din angajați au decis să redirecționeze impozitul pe venit.

În ultimii 5 ani, tot mai mulți români au redirecționat impozitul pe venit către sectorul ONG, însă pandemia a scăzut dramatic numărul acestora. Deși pe un trend ascendent, numărul lor nu a mai atins valorile pre-pandemice. Inflația și schimbările fiscale din ultima vreme, dar și faptul că jumătate dintre români au optat pentru redirecționare pe 2 ani a impozitului pe venit, au influențat valorile statistice anterioare și, implicit, sumele colectate de către ONG-uri în anul 2022.

În 2018, 36% dintre 4,9 mil angajați, în 2019, 42% din 5,2 mil, în 2020, 29% din 5,56 mil, în 2021, 30,37% din 5,58 mil, iar în 2022, 33,32% din 5,7 mil angajați au ales să facă acest gest cu impact social imediat.

3,5%, un impozit pe venit de care depind cele peste 118.000 ONG-uri active în România
Cu toate acestea, numărul formularelor colectate rămâne mic față de potențialul pe care îl aduce această facilitate fiscală pentru cele peste 118.000 de organizații nonguvernamentale și unități de cult, care figurează în evidența Ministerului Justiției.

În contextul economic actual, românii reîncep să se preocupe mai bine de gestionarea propriilor fonduri și sunt mai atenți la impactul pe care îl pot avea în comunitate prin taxele și impozitele pe care le plătesc, alegând să susțină ONG-uri care reprezintă cauze în care cred: sănătatea, educația sau ecologia sunt doar câteva dintre acestea.

Ce este „Formular230.ro”

Peste 231.000 de angajați români au folosit platforma Formular230.ro, pentru a redirecționa 3,5% din impozitul pe venit datorat pentru anul fiscal trecut către 6.420 ONG-uri, generând 7,5 milioane de euro. Dezvoltată în anul 2020 de către asociația HELP Autism, cu o investiție de 50.000 euro, platforma Formular230.ro a apărut în urma unei nevoi din pandemie, de a găsi o soluție 100% digitală care să faciliteze completarea online a declarației 230 prin care orice angajat poate să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit către o asociație nonguvernamentală sau o unitate de cult din România.

SUSTENOBIL_HELP Autism_Impozit pe venit_2024
Formular 230 / SURSA FOTO: HELP Autism

„Formular230.ro a fost inițial gândit ca o soluție pentru cei peste 1.400 de părinți pentru a acoperi o parte din costurile cu terapia pentru copiii care fac recuperare în centrele noastre, reprezentând 70% din veniturile asociației. În semn de solidaritate, am pus soluția la dispoziție tuturor celor care aveau nevoie de ea, începând cu anul 2021.

De atunci, a fost adoptată la scară națională, dovedindu-se un instrument indispensabil pentru societatea civilă. Așa că l-am dezvoltat pentru a veni în întâmpinarea oamenilor de bine, iar numărul copleșitor al celor care l-au folosit nu face decât să ne bucure și să ne confirme că există încredere în sectorul ONG.”, menționează Daniela Bololoi (președinte HELP Autism).

Organizațiile își creează cont pe platforma Formular230.ro, iar angajații pot completa și semna un formular online care generează declarația 230, pentru a ajunge cât mai facil la organizațiile care depind de acest venit. Tot procesul durează aproximativ un minut.

În acest an, contribuabilul nu mai descarcă declarația în format PDF și o trimite către ONG-ul ales pentru că formularele se salvează direct în contul organizației. HELP Autism a dezvoltat o funcție nouă pentru generarea borderoului necesar depunerii la pentru ANAF, Excel sau arhivă PDF, ceea ce simplifică procesul de raportare și respectare a regulamentelor fiscale.

ANAF înștiințează contribuabilii prin poștă, validând contribuția lor și virează sumele către ONG-uri și unități de cult în termen de 90 de zile de la data depunerii declarațiilor. Începând cu 2022, ONG-urile pot să asocieze conturi bancare multiple, o noutate față de alte soluții existente, iar cu 2023, a fost dezvoltată o nouă funcție, care permite organizațiilor să vadă grafice interactive cu statistici despre contribuabili.

Cum pot contribui românii

Alătură-te și tu celor peste 80.000 de inimi deschise care au îmbrățișat anul acesta copii cu minți diverse, redirecționând suma din impozitul pe venit sau profit către HELP Autism pentru construirea primei tabere incluzive pentru copii și tineri cu dizabilități din România. Nu te costă nimic și este dreptul tău să te implici în comunitate!

Acum! Redirecționarea și colectarea impozitului pe venit se fac anual, contribuabilii pot alege ca opțiunea lor să fie valabilă 2 ani la rând, astfel pot depune declarația 230 doar o dată la 2 ani. Anul acesta, doritorii pot redirecționa 3,5% din impozitul pe venit, online și simplu, accesând https://helpautism.ro/formular230, din luna ianuarie până pe 25 mai.

Organizațiile nonguvernamentale urmează să primească fondurile în maximum 90 de zile de la data depunerii declarațiilor 230, conform ordinului nr. 15 din 2021, un demers de urgentare demarat de asociația HELP Autism.