Redresare economică. Ministrul spaniol al Economiei a declarat joi, 14 ianuarie, că Spania ar urma să înceapă în acest an reducerea deficitului şi a datoriei ca procentaj din PIB, pe fondul unei așteptate redresări a economiei, conform reuters.com

Redresare economică

În trimestrul trei din 2020, datoria Spaniei a urcat la 114,1% din PIB, de la 97,5% în 2019, în urma creşterii semnificative a cheltuielilor, menită să atenueze impactul cauzat de pandemie, în timp ce veniturile au scăzut.

„Deja din 2021 ne aşteptăm ca, datorită creşterii economice solide, să putem reduce nivelul deficitului şi al datoriei ca procentaj din PIB”, a declarat Nadia Calvino, la o conferinţă desfăşurată la Madrid.

Guvernul Spaniei estimează în acest an un avans al economiei de peste 7%, după un declin ce depăşeşte 11%, previzionat pentru 2020.

De asemenea, autoritățile de la Madrid prognozează că deficitul bugetar se va situa probabil la 11,3% din PIB în 2020 şi ar urma să se atenueze la 7,7% în 2021.

Trebuie menționat că Uniunea Europeană a suspendat în martie aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut, precum şi obligaţia de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB.

Cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro

După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus.

Autorităţile de la Madrid se bazează pe fondurile UE pentru a demara planul de relansare din ianuarie 2021, a afirmat recent Calvino.

Fondul de redresare post-pandemie al UE este în valoare de 750 de miliarde de euro, din care 390 de miliarde vor fi accesate de statele membre ca subvenţii şi 360 de miliarde ca împrumuturi. Executivul de la Madrid se aşteaptă ca până în 2026 să obţină din acest fond împrumuturi şi subvenţii de 140 miliarde de euro. Comisia Europeană a recomandat guvernelor statelor membre să cheltuiască banii din pachetul de revenire pentru energie verde, transport şi investiţii în digitalizare.

În condiţiile în care Madridul va obţine toate fondurile europene prevăzute, PIB-ul ar putea creşte chiar cu 9,8% în 2021, a previzionat Ministerul Economiei.