Piețele au considerat cifrele contradictorii privind forța de muncă drept o veste bună și au dat la o parte temerile legate de inflație (și de intervenția Fed), obligațiunile de trezorerie pe 10 ani tranzacționându-se la 1,43%, sub vârful de 1,746% atins în martie. Randamentele mai mici sunt considerate bune pentru acțiunile de creștere, în special din sectorul tehnologic, care depinde de finanțare ieftină pentru a se extinde. Piețele financiare au crezut în mare parte explicația Rezervei Federale cu privire la inflația pe termen scurt cauzată de repornirea economiei, dar analiștii vor urmări săptămâna aceasta publicarea minutelor ședinței Fed pentru a afla dacă politica monetară este pe cale să își schimbe cursul.
De cealaltă parte a Pacificului, un raport al E&Y a îmbunătățit perspectivele economiei japoneze și, în special, ale sectorului de retail, deoarece campania de vaccinare a luat avânt după un început lent. Cu toate acestea, doar 12,65% din populația Japoniei a fost complet vaccinată împotriva Covid, în comparație cu Marea Britanie și SUA, care au vaccinat complet aproape 40% din populație. În ciuda faptului că spectatorilor le-ar putea fi interzis accesul la evenimente, Jocurile Olimpice sunt considerate, de asemenea, un stimulent pentru comerțul cu amănuntul, vânzările de televizoare HD fiind așteptate să crească.
Economia europeană este, de asemenea, văzută ca fiind pregătită pentru o redresare puternică, în ciuda răspândirii variantei delta, deoarece se așteaptă ca vaccinurile să ofere o protecție adecvată împotriva bolilor grave. În Franța, Institutul de Statistică a estimat săptămâna trecută că economia va crește cu 6% datorită unui boom al consumatorilor. Prognoza precedentă era de 5,7% în acest an, potrivit previziunilor de primavară ale Comisiei Europene, care prognozează, de asemenea, o creștere a PIB-ului României de 5,1% în 2021 în termeni reali.
După ce a rămas în urma Statelor Unite în cea mai mare parte a anului, campania de vaccinare din Europa a prins viteză, iar unii membri ai UE, precum Italia, au depășit chiar SUA (56,3% dintre persoane au primit cel puțin o doză în Italia față de 54,45% în SUA). De asemenea, Germania (54,3%) a devansat în ultimele zile SUA în ceea ce privește rata de vaccinare, în condițiile în care obiectivul președintelui Joe Biden de a inocula cel puțin 70% dintre americani până la 4 iulie nu a fost atins iar experții cred că ținta nu va fi atinsă decât în octombrie.
În Europa apare însă o nouă linie de divizare între campaniile de succes din Vest și cele rămase în urmă din Est, cum sunt cele din România (24,65%) și Bulgaria (13,94%) care aproape s-au oprit. Rate mai scăzute de vaccinare înseamnă că este posibil ca unele dintre țările estice să se confrunte cu noi lockdown-uri în cazul unui eventual nou val pandemic provocat de varianta delta, dar, pe de altă parte, ele reprezintă o proporție mai mică din economia europeană.
Atenționare privind exonerarea de răspundere
Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.