Primele opt luni ale anului 2008 au oferit investitorilor în acţiuni puţine motive de bucurie. Bursele est-europene - cu excepţia Slovaciei - au înregistrat pierderi cuprinse între 18% şi aproape 50 %. Dinamica inflaţionistă crescută, precum şi declinul economic semnificativ din SUA şi zona euro au avut impact asupra cursurilor. Lipsa de lichidităţi la multe bănci, afluxurile de capital de la fondurile de acţiuni şi o puternică aversiune globală la risc au contribuit în plus
Primele opt luni ale anului 2008 au oferit investitorilor în acţiuni puţine motive de bucurie. Bursele est-europene – cu excepţia Slovaciei – au înregistrat pierderi cuprinse între 18% şi aproape 50 %.
Dinamica inflaţionistă crescută, precum şi declinul economic semnificativ din SUA şi zona euro au avut impact asupra cursurilor. Lipsa de lichidităţi la multe bănci, afluxurile de capital de la fondurile de acţiuni şi o puternică aversiune globală la risc au contribuit în plus la declinul preţurilor. Care este perspectiva în acest context ?
Se aşteaptă în continuare pentru cele mai multe ţări est-europene o slăbire a aprecierii economice. 2009 ar putea reprezenta un moment pozitiv; în cazul acesta, va înregistra ratele de creştere din 2007. Şi acest lucru ar putea fi unul optimist avånd în vedere criza financiară continuă şi sporirea nesiguranţei legată de situaţia economică mondială. O mare necunoscută cu impact mare, în special asupra Rusiei, o reprezintă preţul petrolului. Chiar şi în cazul în care acesta va ceda, există perspective evidente de creştere. Raiffeisen Capital Management (RCM) anticipează, în ceea ce priveşte Rusia, pentru 2008 şi 2009, cea mai puternică creştere economică între ţările din Europa de Est.
Avånd în vedere acest lucru şi luånd în considerare evaluările foarte scăzute ale acţiunilor, Rusia rămåne una din principalele ţinte din perspectiva investitorilor. În special valorile companiilor de petrol şi gaze, dar şi multe bănci sunt atractive la valorile actuale ale cursului. În afară de Rusia, piaţa poloneză este una interesantă. Profiturile companiilor poloneze ar trebui să înregistreze în continuare creşteri anuale mai mari de 10%, iar analizele sunt favorabile. Mai mult decåt atåt, economia internă puternică a Poloniei atenuează influenţele recesiunii economice globale.
De cealaltă parte, acţiunile din Cehia şi Turcia sunt destul de neatractive. În Turcia, riscurile politice se menţin la fel ca inflaţia crescută şi dependenţa de importurile de materii prime. Cehia ar suferi puternic în urma unei posibile recesiuni în zona euro. În plus, coroana cehă, după aprecierea înregistrată, este foarte vulnerabilă la o corecţie puternică, astfel încåt investitorii străini din Cehia riscă pierderi monetare.
În general, riscurile legate de acţiunile est-europene nu par foarte mari. Totuşi, nu se întrevede nici un catalizator pentru o recuperare puternică şi sustenabilă.
«Profiturile companiilor poloneze ar trebui să înregistreze în continuare creşteri anuale mai mari de 10%, iar analizele sunt favorabile.»
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management, Viena