Şedinţele de la sfårşitul lunii iulie au adus o stabilizare a pieţei de acţiuni, indicii de la Bucureşti înregistrånd variaţii săptămånale mixte.

Indicele principal BET a reuşit a doua săptămånă de creştere, ultima valoare a acestuia fiind de 6.029 puncte, cu aproape 3% peste valoarea din săptămåna anterioară. Acţiunile Societăţilor de Investiţii Financiare au înregistrat o scădere de 0,8% (indice BET FI), fiind încheiate astfel nouă săptămåni consecutive de scădere. Dintre companiile care participă la coşul indicelui BET, cu evoluţii favorabile, au fost Petrom (Ă8%) şi Banca Transilvania (Ă5,4%). Influenţe negative au venit de la SSIF Broker, care a stabilit un nou minim de tranzacţionare, la 0,399 lei, şi de la Turbomecanica. Aceasta nu mai reuşeşte să desfăşoare o activitate profitabilă, aşa cum ne-a obişnuit în ultimii 14 ani. Din păcate, avem aceeaşi piaţă lipsită de maturitate, în care se tranzacţionează în special pe baza informaţiilor externe. Am văzut în ultima săptămånă cåt au contat rezultatele financiare publicate de Banca Comercială Romånă, atåt pentru băncile listate, cåt şi pentru acţiunile SIF-urilor. După o creştere a profitului de peste 63% în prima jumătate a anului pentru BCR, indicii pieţei bursiere de la Bucureşti au cåştigat după prima jumătate de oră, în şedinţa de miercuri, 2% pentru BET şi 1,2% pentru BET FI.

Aceste cåştiguri au fost însă imediat anulate joi, cånd publicarea ratei de creştere economică a SUA, de 1,9%, a adus o scădere a indicilor de 3% pentru BET şi de 2% pentru BET FI. Luna iulie a adus o stabilizare în majoritatea pieţelor consacrate de acţiuni externe. Pe pieţele americane, principalii indicii, au înregistrat variaţii de sub un procent, cu creştere pentru Nasdaq şi Dow Jones şi scădere pentru S&P500. În Europa, DAX a urcat în Germania cu aproape un procent. În Franţa, CAC40 a scăzut cu 1%, iar la Londra, FTSE100 a pierdut 3,8%. Evoluţii similare s-au înregistrat şi în Asia. Acest semnal de stabilizare a dat încredere investitorilor în pieţele de acţiuni regionale. Indicele zonal (Cehia, Ungaria, Polonia) calculat la Viena, CECE EUR, a înregistrat o creştere în luna iulie de peste 7%, fiind susţinut în special de piaţa din Polonia. Şi indicele regional (Budapesta, Varşovia, Praga, Bratislava, Zagreb şi Liubliana) calculat la Budapesta a crescut cu 7%.

Pe sectoare de activitate, cele mai bune cåştiguri au fost aduse de acţiunile bancare, care au crescut cu peste 11% (indicele CECE BNK de la Viena). Din păcate, pe acelaşi interval, evoluţiile de la Bucureşti ne lasă fără comentarii: indicele Societăţilor de Investiţii Financiare (BET FI) a pierdut peste 25 de procente, iar indicele principal al bursei, BET, a scăzut cu 8,5%.

118-17083-30bursa31.jpg