Facturi înjumătățite pentru consumatorii din Munții Apuseni
Românii cu probleme din zona munților Apuseni vor fi ajutați de stat. Aceștia vor putea beneficia, începând de luna aceasta, de reducerea la jumătate a facturilor la energie și gaze naturale. Peste 20.000 de consumatori din zona Munților Apuseni vor avea parte de această facilitate. Reducerea este prevăzută de un act normativ încă din 1996 și va fi acordată retroactiv.
Pentru a li se acorda reducerea facturilor, clienții trebuie să fie titularii contratului de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale. Ei trebuie să aibă locuința sau să desfășoare activitatea în localitățile din Munții Apuseni, așa cum sunt definite prin Hotărârea Guvernului României privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economice-sociale a unor localități din Munții Apuseni. În plus, ei nu trebuie aibă facturi restante.
Primăriile vor fi cele care vor estima criteriile de încadrare. După evaluare, listele cu beneficiari vor fi trimise către furnizorul de energie electrică și de gaze naturale.
Reducerea corespunzătoare pe factură va fi aplicată de furnizor începând cu data de 1 a lunii următoare primirii listelor.
Pentru beneficiarii din județul Alba, a fost stabilit și calendarul. Mai întâi, pe 10 septembrie, se emit facturile la energie electrică cu reducerea de 50% aplicată retroactiv. Apoi, în jur de 20 septembrie 2023, cei circa 15.000 de beneficiari din Alba vor primi facturile la energie electrică reduse, acasă. Începând cu factura pe luna octombrie 2023, în fiecare lună va fi aplicată reducerea de 50%.
În județul Alba este vorba despre 15.501 locuri de consum. Ele sunt Abrud – 1.622, Albac – 552, Almașu Mare – 189, Arieșeni – 519, Avram Iancu – 514, Baia de Arieș – 1.071, Bistra – 1.337, Bucium – 467, Cîmpeni – 2184, Ciuruleasa – 253, Gârda de Sus – 441, Horea – 479, Întregalde – 93, Lupșa – 792, Mogoș – 186, Ocoliș – 160, Poiana Vadului – 283, Ponor – 97, Poșaga – 310, Sălciua – 443, Scărișoara – 351, Sohodol – 425, Vadu Moților – 383, Vidra – 441, Zlatna – 1.909.
Alte mii de beneficiari provin din județele Hunedoara, Cluj, Arad și Bihor.
Facturile la energie rămân neschimbate în iarnă
Acesta a fost anunțul ministrului Energiei, Sebastian Burduja. El a precizat că nu se va modifica actuala schemă de sprijin pentru compensarea facturilor. În ciuda acestui fapt, compensările au un impact mare asupra bugetului. De aceea statul a întârziat plățile către furnizori. Ministrul promite că acestea vor fi acoperite în perioada următoare, astfel încât românii să nu aibă parte de surprize neplăcute.
Aceste clarificări vin în contextul recomandării făcute de către Comisia Europeană (CE) României. CE ar dori ca această schemă de compensare să fie păstrată doar pentru categoriile vulnerabile ale populației. Recomandarea CE nu s-a limitat la România. Ea a fost făcută în urmă cu câteva luni și se adresa întregului blocul comunitar.
În același timp, furnizorii de energie au avertizat la rândul lor că vor avea nevoie de cel puțin șase luni pentru a se adapta la o eventuală modificare a schemei actuale.