Taxe 2024. Nu va crește nicio taxă până la finalul anului
Taxe 2024. Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, dă asigurări că, până la finalul anului 2024, nu va crește nicio taxă. Acesta a reamintit tuturor că reducerea deficitului bugetar se poate face doar prin reducerea cheltuielilor bugetare și prin sporirea gradului de colectare.
În conformitate cu planul creat de Ministerul Finanțelor, colectarea s-a îndeplinit în proporție de 100%. În unele situații, s-a și depășit planul. Totuși, și cheltuielile au depășit prevederile din bugetul statului. De aceea, reducerea cheltuielilor bugetare este absolut obligatorie.
„Din păcate, și cheltuielile au depășit prevederile din buget, motiv pentru care, încă o dată, reducerea cheltuielilor bugetare este absolut obligatorie”, a indicat liderul PNL.
„Eu cred că atunci când vine vorba despre ceea ce se întâmplă din 2025 încolo, pentru că trebuie să spunem telespectatorilor că până pe 15 octombrie, Guvernul trebuie să prezinte un plan de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului pe următorii 7 ani, pentru că România, alături de alte 6 țări din Uniunea Europeană, printre care și Franța, și Italia, Polonia, au intrat într-o zonă a deficitului, care trebuie controlat prin măsuri foarte bine țintite și aceste măsuri sunt, în momentul de față, în analiză la nivelul Ministerului de Finanțe.
Ceea ce vă pot spune eu în momentul de față este faptul că în continuare îmi exprim convingerea că reducerea cheltuielilor bugetare este una dintre principalele soluții, inclusiv pe următorii ani, să lăsăm spațiu pentru investiții, pentru că investițiile sunt cele care asigură dezvoltarea economică și s-a văzut foarte clar că motorul economiei au fost investițiile, iar ceea ce ține de colectare, sigur, prin măsurile care au fost luate la nivelul Ministerului de Finanțe, cu factura electronică, cu radarul mărfurilor, cu toate celelalte măsuri care sunt în derulare, să crească, așa cum spuneam, colectarea și de cealaltă parte să scadă evaziunea fiscală și să reducem GAP-ul de TVA, care este exagerat de mare.
România are un GAP de TVA evaluat la 35 de miliarde. Atunci, dacă din aceste măsuri și avem un angajament, nu doar al Ministerului de Finanțe, pentru că e vorba de Ministerul de Finanțe, e vorba de toate celelalte ministere și instituții, care trebuie să gestioneze foarte bine aceste situații. Ca atare, eu nu cred că trebuie să punem taxe noi.”, a explicat el, joi, în cadrul unei intervenții TV la B1 TV.
Nu se vor impune taxe noi
Executivul nu va impune taxe noi, clar nu mediului de afaceri, care „este inima economiei” României. Bugetul țării este alimentat de ceea ce reușește să producă mediul de afaceri, a reamintit președintele Senatului.
De aceea, spune el, Executivul trebuie să facă în așa fel încât să stimuleze investițiile, să stimuleze inițiativa, să simuleze curajul de a continua să investească, să consolideze capitalul românesc, să asigure mediului de afaceri perspectivă, oportunități, predictibilitate.
„Asta trebuie să facem”, a punctat oficialul român.
Nu se știe dacă vor crește sau nu taxele în 2025
Momentan, însă, nu se știe dacă Guvernul României va crește sau nu taxele în noul an. Totuși, Partidul Național Liberal (PNL), al doilea partid politic din coaliția de guvernare, nu vrea taxe noi.
„Este un atribut al Guvernului, la care nu vă pot răspunde acum. V-am spus care este viziunea noastră, a Partidului Național Liberal, în ceea ce privește introducerea de taxe noi. Nu vrem taxe noi! Nu. Noi nu trebuie să punem poveri noi pe mediul de afaceri, este și discuția aceea cu cota unică și cota progresivă”, a subliniat Nicolae Ciucă.