Premierul Ciolacu afirmă că nu deține informații despre faptul că oficialii de la Bruxelles ar fi împotriva reducerii deficitului bugetar al României de la 7% la 3% în decurs de 7 ani. El a subliniat că, în consecință, nu poate comenta pe acest subiect.

Primul-ministru a fost întrebat miercuri seară, într-o conferință de presă, despre informațiile conform cărora Comisia Europeană nu acceptă reducerea deficitului bugetar al României. Este vorba de o reducere de la 7% la 3% într-o perioadă de șapte ani.

La această întrebare, premierul a răspuns:

„Iertaţi-mă, eu nu am aceste informaţii, deci nu le pot comenta”, a spus acesta.

Marcel Ciolacu nu a abordat cu cei de la Bruxelles problema deficitului

Marcel Ciolacu a menționat că a discutat cu președinta Comisiei Europene în urmă cu trei zile. El a spus cu avut o conversație mai amplă despre comisari și alte subiecte. În cadrul discuției nu s-a abordat în mod specific problema deficitului.

Marcel Ciolacu a subliniat că discuțiile despre deficit și noul acord cu Comisia Europeană sunt gestionate în principal de ministrul de Finanțe la reuniunile ECOFIN. În acest cadru, ministrul a fost prezent recent.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Deficitul României trebuie să se regăsească în investiţiile din România

După discuția cu ministrul de Finanțe, Marcel Ciolacu a afirmat că nu deține aceleași informații. În opinia sa, deficitul României ar trebui să se reflecte în investiții și în cofinanțările din fonduri europene.

”Am vorbit cu doamna preşedinte acum vreo trei zile. Am avut o discuţie mai amplă, despre comisari şi alte lucruri, nu am avut o discuţie practică. Doamna este preşedinta Comisiei Europene, eu sunt primul ministru al României, discuţiile despre deficit şi despre noul acord pe care îl vom avea cu Comisia Europeană în primul rând se discută de către ministrul de Finanţe la ECOFIN, unde a fost domnul ministru acum câteva zile.

Am vorbit cu domnul ministru. Iertaţi-mă, nu avem aceleaşi informaţii. Din punctul meu de vedere, deficitul României trebuie să se regăsească în investiţiile din România şi în cofinanţările de la banii europeni”, a adăugat Marcel Ciolacu.

El a subliniat că deficitul nu ar trebui să fie reflectat în consum, ci nivelul investițiilor ar trebui să fie echivalent cu cel al deficitului.

Acord pe 7 ani pentru dezvoltarea României

De asemenea, a exprimat opinia că un acord pe șapte ani ar fi benefic pentru dezvoltarea României, vizibilă atât în zonele rurale, cât și în cele urbane, dar mai ales în infrastructura majoră. Până în prezent, au fost efectuate plăți de peste 50 de miliarde de lei. Această sumă este echivalentul a 10 miliarde de euro. Este vorba de o sumă fără precedent în istoria României investită în proiecte de infrastructură.

”Părerea mea, că un acord pe şapte ani este binevenit în primul rând pentru România şi pentru dezvoltarea României, lucru pe care îl vedem cu toţii atât în zona rurală, cât şi urbană, dar mai ales în infrastructura mare.

Până în acest moment, avem plăţi efectuate de peste 50 de miliarde de lei respectiv 10 miliarde de euro, niciodată în istoria României nu s-au dus asemenea bani în investiţii”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.