Reducerea deficitului bugetar. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să prezinte un plan până la 15 octombrie

Nicolae Ciucă

SURSA FOTO: Dreamstime

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a reamintit că Guvernul României trebuie să prezinte un plan pentru reducerea deficitului bugetar Comisiei Europene (CE) până pe data de 15 octombrie 2024.

Executivul trebuie să prezinte CE în toamnă un plan pentru reducerea deficitului bugetar

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a anunțat, miercuri, că Guvernul României trebuie să prezinte un plan pentru reducerea deficitului bugetar Comisiei Europene (CE) până pe data de 15 octombrie 2024.

Executivul are două opţiuni, fie pe patru ani, fie pe șapte ani. În cadrul coaliției de guvernare s-a decis ca ministerele statului să prezinte măsurile necesare până la data de 1 septembrie 2024.

Scăderea anuală a deficitului bugetar cu circa 0,7% permite ca, în interiorul bugetelor anuale, să se păstreze evoluția investiţiilor, fiind „singura soluţie prin care putem să continuăm”, a precizat liberalul.

„Am discutat în coaliţie, este vorba despre măsura prin care Guvernul trebuie să prezinte un plan până la 15 octombrie, la Comisie, astfel încât să rezulte măsurile pentru reducerea deficitului bugetar, fiind vorba de două opţiuni, o opţiune pe patru ani şi o opţiune pe șapte ani.

În acest moment, la coaliţie s-a luat decizia ca Ministerul de Finanţe, împreună cu ministerul Fondurilor Europene și ceilalți membri ai guvernului (…) să vină cu aceste măsuri până la 1 septembrie”, a spus, miercuri, oficialul român, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Parlamentul României.

Referitor la jalonul guvernanţei corporatiste, cerut recent de CE, Nicolae Ciucă a precizat că „sunt decizii care s-au luat în acest sens şi la nivelul Comisiei au fost monitorizate toate aceste demersuri, ele condiţionează cererile de plată numărul trei şi cele care urmează. La nivelul Guvernului s-a stabilit ca ele să fie rezolvate la nivelul fiecărui minister în parte.”

România se confruntă cu un deficit mare de patru ani de zile

Cu o zi în urmă, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a mărturisit că România se confruntă cu un deficit mare din anul 2020. Atunci, însă, a fost mascat sub cheltuielile pentru pandemia provocată de coronavirus.

Potrivit spuselor sale, dacă nu s-ar oferi stimulente de diferite feluri pentru economia țării, ar apărea recesiunea.

„Vorbim de deficit mare începând cu anul 2020 când s-au scăpat frâiele deficitului, 2020 – mascat sub cheltuielile pentru pandemie, în fapt (…) cheltuieli care nu au făcut decât să umple buzunarele unora. Un deficit de 9.6% la cash.

Într-o economie în curs de dezvoltare, când opreşti apa, o să ai o cădere (…) noi nu suntem încă o economie care să respire singură”, a declarat Câciu, marți seară, în cadrul unei intervenții TV.

Adrian Câciu (SURSA FOTO: Facebook, Adrian Câciu)