Potrivit experţilor, reducerea preţului va continua, întrucât problemele economice ale Europei au drept rezultat diminuarea cererii, pe fondul ofertei excedentare. Fenomenul poate fi stopat doar printr-o decizie a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a reduce extracţiile, dar şi în acest caz preţul poate scădea spre sfârşitul anului până la 80-90 de dolari.
Cu o lună în urmă, situaţia părea calmă, preţurile fiind stabile încă de la începutul anului, dar în mai barilul de petrol s-a ieftinit cu 20%, marca Brent ajungând la 98,01 dolari (de la 119,4 la începutul lui mai), iar WTI la 82,94 de la 104,8 dolari.
Agenţia Internaţională a Energiei şi Fondul Monetar Internaţional estimau că preţul petrolului nu va scădea sub 100 de dolari pe baril cel puţin până în 2016.
Aşteptările guvernului rus erau, de asemenea, optimiste: la sfârşitul lunii aprilie, Ministerul Finanţelor a elaborat un proiet de amendamente la buget, pornind de la premisa că preţul mediu va fi de 115 dolari, şi nu de 100 de dolari, cum se planifica iniţial.
Analiştii arată că, la ora actuală, consumul petrolului creşte într-un ritm foarte lent, în timp ce producătorii au acumulat cele mai mari rezerve de la 1998. Este vorba în primul rând de Iran, ţară care nu-şi poate vinde petrolul din cauza embargoului impus de Occident, în timp ce Arabia Saudită acumulează petrol în depozite, în cazul unui conflict armat, spun experţii.
Preţul petrolului mai este influenţat şi de înrăutăţirea situaţiei economice: pe lângă problemele europene, există semnale îngrijorătoare în SUA, unde PIB-ul pe trimestrul I a fost reevaluat în scădere, şi în China, unde indicele activităţii de afaceri este, pentru prima dată de la începutul anului, în declin, scrie Gazeta.
Reducerea preţului petrolului va influenţa negativ economia Rusiei în întregime şi în mod special bugetul, dependent în proporţie de 50% de veniturile realizate din vânzarea petrolului.