Christian Noyer, guvernatorul Băncii Franţei, a acuzat agenţiile de rating că au început să-şi bazeze deciziile mai mult pe aspecte politice decât economice şi că e posibil să-şi fi pierdut rolul în îndrumarea investitorilor.

În acelaşi timp, analiştii citaţi de CNBC susţin că o retrogradare a ratingului Franţei ar avea consecinţe negative la nivelul întregii Europe. Îngrijorările sunt îndreptate în special spre efectele pe care le-ar putea avea scăderea ratingului asupra Fondului European de Salvare Financiară (FESF). S&P a avertizat deja că în cazul în care una dintre cele şase ţări cu rating triplu A suferă o retrogradare, e foarte probabil să urmeze şi o scădere a ratingului FESF.

Acest lucru ar majora semnificativ costurile de împrumut ale FESF, într-un moment în care extinderea capacităţii sale este crucială.

Marea Britanie merită să îşi piardă ratingul AAA înaintea Franţei

Într-un moment în care relaţiile dintre Franţa şi Marea Britanie sunt tensionate, ca urmare a refuzului prim-ministrului britanic David Cameron de a accepta modificarea tratatelelor europene, au existat atacuri directe din partea liderilor Franţei.

Joi, Christian Noyer a spus că Marea Britanie merită să îşi piardă  ratingul maxim înaintea Franţei. "Ar trebui să înceapă prin a scădea ratingul Marii Britanii, care are deficite şi datorii mai mari, inflaţie mai ridicată şi o rată de creştere economică mai mică decât a noastră", a spus el.

Părerea lui a fost împărtăşită şi de Philippe Waechter, director de cercetare economică la Natixis Asset Management, care a spus că "ar trebui ca Franţa să-şi păstreze ratingul AAA pentru că are în continuare o economie foarte puternică şi nu se confruntă cu mai multe probleme decât britanicii. Merităm să ne menţinem ratingul atâta timp cât şi Marea Britanie o face".