Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a avertizat că ar putea reduce ratingurile a 15 state din zona euro, inclusiv al celor şase state cu ratingul maxim AAA, între care şi Franţa, moment din care oficialii francezi au început să lanseze atacuri la adresa agenţiilor de rating.
Christian Noyer, guvernatorul Băncii Franţei, a acuzat agenţiile de rating că au început să-şi bazeze deciziile mai mult pe aspecte politice decât economice şi că e posibil să-şi fi pierdut rolul în îndrumarea investitorilor.
În acelaşi timp, analiştii citaţi de CNBC susţin că o retrogradare a ratingului Franţei ar avea consecinţe negative la nivelul întregii Europe. Îngrijorările sunt îndreptate în special spre efectele pe care le-ar putea avea scăderea ratingului asupra Fondului European de Salvare Financiară (FESF). S&P a avertizat deja că în cazul în care una dintre cele şase ţări cu rating triplu A suferă o retrogradare, e foarte probabil să urmeze şi o scădere a ratingului FESF.
Acest lucru ar majora semnificativ costurile de împrumut ale FESF, într-un moment în care extinderea capacităţii sale este crucială.
Marea Britanie merită să îşi piardă ratingul AAA înaintea Franţei
Într-un moment în care relaţiile dintre Franţa şi Marea Britanie sunt tensionate, ca urmare a refuzului prim-ministrului britanic David Cameron de a accepta modificarea tratatelelor europene, au existat atacuri directe din partea liderilor Franţei.
Joi, Christian Noyer a spus că Marea Britanie merită să îşi piardă ratingul maxim înaintea Franţei. "Ar trebui să înceapă prin a scădea ratingul Marii Britanii, care are deficite şi datorii mai mari, inflaţie mai ridicată şi o rată de creştere economică mai mică decât a noastră", a spus el.
Părerea lui a fost împărtăşită şi de Philippe Waechter, director de cercetare economică la Natixis Asset Management, care a spus că "ar trebui ca Franţa să-şi păstreze ratingul AAA pentru că are în continuare o economie foarte puternică şi nu se confruntă cu mai multe probleme decât britanicii. Merităm să ne menţinem ratingul atâta timp cât şi Marea Britanie o face".