Ultimul an nu a fost unul prea bun pentru producătorii din industria alimentară. Unii dintre cei mai afectaţi sunt cei din sectorul cărnii. Mulţi dintre ei nici nu se mai gândesc la competitivitate, ci la o modalitate de a supravieţui. Producătorii susţin că cea mai bună soluţie pentru piaţă ar fi reducerea TVA, chiar din acest an. Reprezentanţii celor mai importante companii din industria cărnii susţin că, în prezent, TVA de 24% pentru alimente duce la o evaziune fiscală ce atinge valori uriașe.

Potrivit datelor Pro Agro, evaziunea fiscală doar din sectorul cărnii a ajuns la 450 de milioane de euro pe an, în timp ce statul încasează din TVA circa 400 de milioane de euro. Pe de altă parte, Radu Timiş, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC) şi preşedintele Cris-Tim, susţine că evaziunea este chiar mai mare,  depăşind 600 de milioane de euro. „Reducerea TVA la carne ar duce la încasări de trei ori mai mari la buget, si la o creştere semnificativă a consumului. Dacă mâine s-ar reduce TVA, eu aş tăia preţurile cu 15%“, a completat omul de afaceri.

Citiți și: Cum vindecăm evaziunea, cancerul economiei?

Preşedintele Cris-Tim a mai subliniat faptul că, de patru ani, cere Ministerului de Finanţe şi ANAF să-i explice câţi bani vin la bugetul de stat din piaţa de carne, care ajunge la o valoare de 3,5 miliarde de euro, dar nimeni nu a reuşit să-i spună. „Cred că se întorc doar 50 de milioane de euro pentru că restul se fură. Dacă 75% din TVA nu se încasează la nivel naţional, cum putem crede că la carne, care este zona cea mai tentantă, se încasează 25%? Cred că nici 5% nu încasăm şi atunci de unde punem 400 de milioane de euro“, a completat omul de afaceri.

Nemulţumiţi sunt şi producătorii din industria conservelor, care susţin că piaţa scade de la un an la altul.

„Cum putem noi să fim competitivi când aducem carne din import în valoare de 1 miliard de euro. De aceea, avem nevoie să scadă TVA. Să fie scăzut de la 24% la cât o fi, dar toată lumea să respecte acest lucru“, a declarat Andrei Ursulescu, director general Scandia. În opinia lui Ursulescu, aceasta ar fi o metodă care i-ar proteja pe producători de competiţia cu retailul modern. „În alte ţări, retailerii nu deschid atât de multe magazine ca la noi“, a subliniat directorul Scandia.

Şi în opinia autorităţilor, o soluţie pentru redresarea industriei ar fi reducerea TVA. Mai ales că modificarea taxei pentru pâine a scăpat multe firme de la faliment şi a adus o reală competitivitate în piaţă. „Faptul că s-a redus preţul pâinii la consumatorul final a adus la buget circa 100 de milioane de euro care au fost direcţionaţi către alte sectoare de activitate“, a declarat Daniel Botănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerul Agriculturii. Botănoiu a mai spus că reducerea TVA la alte categorii de produse alimentare se va afla pe agenda discuţiilor din luna decembrie cu reprezentanţii FMI.

VEZI AICI la cât se ridică evaziunea fiscală în INDUSTRIA ALIMENTARĂ