În preajma expirării termenului de valabilitate la alimente, magazinele vor fi obligate să reducă prețul acestora, potrivit unei noi reglementări. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea împotriva risipei alimentare, impunând noi reguli pentru magazine și restaurante.
Prețul pentru alimente în prag de expirare va fi redus
În curând, restaurantele, cantinele și magazinele vor fi obligate să reducă prețurile pentru alimente aflate aproape de data expirării. De asemenea, acestea vor trebui să doneze sau să transforme alimentele rămase în compost sau hrană pentru animale.
Cu toate acestea, măsurile nu se aplică persoanelor obișnuite, care, de fapt, produc o cantitate mai mare de risipă în comparație cu magazinele și restaurantele.
Noua lege obligă deținătorii de restaurante, cafenele sau supermarketuri să vândă produsele aproape de data expirării la prețuri reduse, să le doneze sau să le transforme în compost sau hrană pentru animale.
Anumite magazine și cafenele au început deja să se adapteze, punând la vânzare produse cu reduceri de până la 90%. Lanțurile de supermarketuri din România au deja în aplicare sistemul de reducere a risipei alimentare.
De exemplu, o bucată de slănină afumată este disponibilă la prețul de 8 lei, cu o reducere de 50%, având termenul de expirare stabilit pentru 20 martie.
„Fiecare raft este semnalizat corespunzător, astfel încât clienţii să identifice reducerile. Reducerea pe care o aplică la produse este de 50-70 şi uneori şi 90%.
Lucrăm şi cu băncile de alimente, cu grădinile zoologice” spune Loredana Samoilă, reprezentant al unui supermarket.
Ce se întâmplă cu alimentele care nu se vând
La o cofetărie sau cafenea se pierd zilnic până la 5% din alimente, iar la cantine se aruncă chiar și 15%, conform datelor din piaţă.
„Pentru noi este foarte bine că a ieşit o lege despre risipa alimentară. Consider că avem o responsabilitate socială. Este cu reducere foarte mare.
Între 50 şi 60% reducere. Le donăm la asociaţiile care se ocupă de copiii defavorizaţi” precizează Stephane Lahaye, manager de cofetărie.
Produsele care nu se vând ajung la Băncile pentru Alimente. De acolo sunt redirecţionate către centre sociale.
Gabriel Sescu, administrator Bancă de Alimente, spune că cea mai mare parte a produselor pe care le preia banca sunt legume, fructe, lactate, carne. Acestea au un termen mai scurt de valabilitate.
Banca lucrează cu ONG-uri care au programe sociale. Există și aplicații de unde clienții pot cumpăra produse mai ieftine, a mai spus Sescu .
Prin aplicaţie, consumatorul cumpără mâncare la un preţ redus, între 50 şi până la 80%. Avem aproape o mie de parteneri în retail a precizat și Gregoire Vigroux, fondator aplicație.
Legea urmează să intre în vigoare în cel mult 30 de zile. Cei care o încalcă riscă amenzi pe până la 20.000 de lei.