„New York Times„ se pregăteşte să renunţe la 100 de jurnalişti din departamentul newsroom, aproximativ 8% din total, până la sfârşitul acestui an. Compania va oferi plăţi compensatorii atât membrilor sindicatului cât şi angajaţilor care nu s-au înscris în această organizaţie.
Aceste măsuri seamănă cu cele din primăvara anului 2008, când ziarul a mai renunţat la 100 de oameni din redacţie, dar s-au creat joburi noi, astfel că reducerile au fost nesemnificative. Conducerea publicaţiei a declarat la începutul anului că nu anticipează – dar nici nu exclude – micşorarea colectivului de la ştiri în 2009. De fapt, în momentul în care au redus salariile tuturor angajaţilor cu 5%, aceştia au spus că prin asta se evită reducerea de personal.
„Nu susţin că aceste reduceri de personal nu se vor adăuga problemelor jurnaliştilor care oricum sunt din ce în ce mai stresaţi în ultima perioadă pentru că le-au crescut responsabilităţile. Ca şi dumneavoastră, aştept ziua în care ne vom putea face treaba fără să ne uităm peste umăr la rezultatele ei financiare”, a scris Bill Keller, directorul executiv de la „The New York Times”, într-un mail intern.
Toate marile publicaţii au renunţat la o parte dintre ştirişti
Ziarul a făcut reduceri mai drastice în alte departamente dar publicitatea a scăzut atât de mult încât multe dintre publicaţiile de top s-au văzut ameninţate şi au luat măsuri. În afară de concedieri, departamentul ştiri a eliminat câteva secţiuni din ziar şi au scăzut bugetul pentru colaboratori. Departamentul de ştiri avea 1330 de angajaţi înainte de reducerile de personal, dar majoritatea ziarelor americane nu au în general mai mult de 750 de angajaţi.
Majoritatea publicaţiilor metropolitane au operat reduceri de personal la departamentul de ştiri în ultimul an. The Los Angeles Times a renunţat la 600 de angajaţi, din peste 1200. La „Washington Post” au rămas 700 din 900, iar „Boston Globe”, care este deţinut de Times Company, a renunţat la 200 de ştirişti din 500.
The Times va trimite pe mail noile pachete salariale, iar angajaţii vor avea la dispoziţie 45 de zile să decidă dacă aleg să plece de bună voie sau aşteaptă să fie numiţi. Angajaţii membri de sindicat vor primi trei sferturi din salariul lunar pentru fiecare an în care a lucrat la „New York Times”, iar cei care nu fac parte din sindicat vor primi jumătate de salariu pentru fiecare an.