Reduceri de preț la energie electrică pentru clienții care încă nu au încheiat un contract pe piaţa concurenţială, în urma intervenției autorităților din domeniu.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat recent că în centrul liberalizării pieței de energie electrică trebuie să fie consumatorul, nu furnizorul.
Reduceri de preț până cel târziu la finalul lunii august
Compania Electrica Furnizare oferă o reducere de preţ clienţilor care încă nu au încheiat un contract pe piaţa concurenţială, reducere care se va aplica din 1 ianuarie şi până la momentul în care clienţii vor opta pentru un contract din piaţa concurenţială, dar până cel târziu la finalul lunii august, potrivit unui comunicat remis marţi de Electrica Furnizare.
” (…) compania oferă benevol un discount consumatorilor care doresc trecerea în piaţa concurenţială, dar nu au avut încă timpul să ia o decizie informată.
Discount-ul se aplică pentru intervalul cuprins între data de 1 ianuarie 2021 şi momentul în care aceştia optează pentru o ofertă de pe piaţa liberă, oricând până la data de 31 august 2021.
Discount-ul va reflecta diferenţa dintre preţul de serviciu universal şi preţul ofertei concurenţiale pentru care a optat consumatorul, sprijinind astfel tranziţia facilă a acestuia în piaţa concurenţială şi oferindu-i suficient timp pentru a face cea mai bună alegere”, se menţionează în comunicatul remis de Electrica Furnizare.
Proces simplificat de încheiere a unui contract
De asemenea, clienţii companiei care au la dispoziţie un proces simplificat de încheiere a unui contract în regim concurenţial, fiindu-le necesar doar actul de identitate.
Procedura este una facilă şi în cazul clienţilor noi, pe lângă cartea de identitate fiind necesar doar un act de proprietate sau o declaraţie pe proprie răspundere, conform Electrica Furnizare.
Pe de altă parte, compania a suplimentat numărul de angajaţi în Call Center, pentru ca timpul de aşteptare al apelanţilor să fie astfel redus, şi a prioritizat operaţiunile desfăşurate în cadrul Centrelor de Relaţii cu Clienţii astfel încât cei interesaţi de ofertele concurenţiale să poată beneficia de cea mai promptă şi completă consultanţă în procesul de selecţie a ofertei potrivite şi de încheiere a contractului de furnizare a energiei electrice, potrivit comunicatului Electrica Furnizare.
Preţul cel mai mic pe care îl oferă în piaţa concurenţială
Electrica Furnizare continuă campania de informare a consumatorilor cu privire la ofertele din piaţa concurenţială, atât prin modalităţi tradiţionale – concomitent cu emiterea facturii sau în cadrul Centrelor de Relaţii cu Clienţii, cât şi în mediul online, prin pagina destinată liberalizării: https://www.electricafurnizare.ro/liberalizarea-pietei-de-energie-electrica/.
Compania Electrica Furnizare va asigura o informare constantă a clienţilor pe tot parcursul anului, prin canalele de comunicare proprii şi prin acţiuni dedicate, astfel încât alegerea făcută de către consumatori să aibă la bază o înţelegere corectă şi completă a ofertelor concurenţiale şi a avantajelor specifice, se precizează în comunicatul societăţii comerciale.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a scris marţi, pe Facebook, că acei consumatori casnici de energie care nu au schimbat contractul vor plăti în următoarele şase luni preţul cel mai mic pe care îl oferă în piaţa concurenţială furnizorul lor, iar companiile s-au angajat benevol să facă acest lucru.
O nouă prelungire a perioadei de schimbare a contractelor
„Consumatorul trebuie să fie în centrul liberalizării, nu furnizorul, aşa încât furnizorii trebuie să dea preţuri mai bune şi să se bată pe acesta.
Reduceri de preț. Vineri, ANRE a pus în dezbatere modificarea Ordinului, după ce a avut discuţii şi cu Consiliul Concurenţei, şi cu noi, şi cu furnizorii, şi a modificat acest Ordin: a prelungit perioada de schimbare a contractelor de la 30 la 180 de zile, şase luni, până pe 30 iunie, şi a mai adăugat un lucru: se trece toată lumea în piaţa serviciului universal, dar furnizorii pot acorda discount la preţul concurenţial, adică factura să fie mai mică lună de lună, indiferent dacă clientul încheie contract cu el, se mută sau nu.
Eu sunt uşor nemulţumit, că mi-aş fi dorit ca în Ordin să scrie că furnizorii au obligaţia să ofere preţul concurenţial cel mai mic clientului din portofoliul său.
Că putea să fie preţul cel mai mic oferit cu obligaţie de preţ de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la preţul concurenţial, sau preţul concurenţial, ar fi fost mai explicit”, a precizat oficialul guvernamental.
El a adăugat că ANRE a discutat cu toţi cei patru furnizori, iar aceştia s-au angajat benevol să iasă public cu comunicate că vor acorda acest discount tuturor. „Dacă asta se va întâmpla, atunci lucrurile sunt normale”, a continuat Popescu.