RTC Hoding a luat o serie de măsuri de reducere a costurilor, inclusiv reduceri de personal şi de salarii, în ultimele şase luni, potrivit declaraţiei lui Octavian Radu, preşedintele grupului.

„Am redus cheltuielile cu salariile cu 38% la Diverta, prin scăderea salariilor şi prin reduceri de personal. Aveam o fată care a intrat în Diverta cu 50 de euro şi după 12-14 ani avea un salariu de 5.000 de euro. Nu ştiu dacă vom mai supravieţui şase luni, dar în cele şase luni care au trecut mi-am dat seama că avem o capacitate foarte mare de adaptare”, a afirmat Radu, potrivit Mediafax.

De asemenea, pentru a minimiza costurile, au fost renegociate chiriile.

„Nici nu-mi închipuiam că voi putea obţine chirii mai mici la contracte cu valabilitate de zece ani, dar le-am spus că nu pot altfel şi am reuşit”, a mai afirmat Radu.

Octavian Radu – „Toate firmele mele suferă foarte mult în criză”

Afacerile reţelei Diverta, parte a RTC Hoding, au scăzut în primele luni ale anului cu 40% faţă de anul trecut, a mai precizat, Octavian Radu, care a subliniat că toate diviziile grupului său sunt foarte afectate de criza economică.

„Toate firmele mele suferă foarte mult în criză. (…) Diverta a scăzut sub 40% faţă de nivelul de anul trecut”, a spus Radu, la seminarul „Afacerile mici şi mijlocii, în vârtejul crizei. Cine şi cum va supravieţui?”, organizat de Ziarul Financiar.

Radu a precizat că efectele crizei s-au simţit şi la nivelul brandurilor de lux.

„În magazinul Bally de pe Magheru, o săptămână nu a intrat niciun client”, a arătat Radu. Unitatea, unde erau comercializate accesorii şi încălţăminte de lux, a fost închisă recent. Brandul de lux Bally a fost preluat de Octavian Radu la începutul lunii iulie a anului trecut.

Totuşi, criza este o oportunitate

În opinia lui Octavian Radu însă, în perioade de criză există posibilitatea de a se înfiinţa firme, care să supravieţuiască mulţi ani, profitând de oportunităţile de pe piaţă.

„Din schimbările de acum se pot naşte firme. Criza este o oportunitate, dar nu-i loveşte pe toţi. Schimbarea, pentru 1 din 100, are şi ceva bun”, a adăugat Radu.

Omul de afaceri declara în luna februarie că RTC Holding ar putea trece pe pierderi în acest, având în vedere scăderea veniturilor, în condiţiile în care, în primele săptămâni din 2009, volumul livrărilor de papetărie efectuate de divizia de logistică a grupului s-a redus cu maxim 40%, iar vânzările librăriilor Diverta au scăzut cu până la 20%.

El a mai adăugat că există în jur de zece librării Diverta unde vânzările au scăzut foarte mult, existând posibilitatea închiderii acestora.

Grupul RTC cuprinde diviziile Diverta (retail de carte, jocuri video, muzică, film, IT şi papetărie), Proffice (distribuţie de produse pentru birou şi IT), ProCA (distribuţie specializată de IT), Sistec (divizia de soluţii IT), Rafar (retail haine, încălţăminte şi cosmetice în franciză), Sebra (restaurante şi cafenele) Flaro (producţie subansamble de plastic, mobilier şi produse de birou) şi TCE (cargo, curierat şi logistică), Rimobi (imobiliare şi de construcţii).

SURSA: Mediafax