Guvernul a hotarat sa ofere facilitati tuturor proprietarilor de cladiri care realizeaza lucrari de imbunatatire a caselor, fie ca sunt executate la interior, fie ca sunt pentru fatade sau trotuare. Concret, vor primi reduceri cei care vor angaja lucrari de reparatii de natura celor care se pot executa fara autorizatie de construire: reparatii la acoperisuri, invelitori sau terase, reparatii si inlocuiri de tamplarie exterioara, zugraveli si vopsitorii exterioare, reparatii si inlocuiri la fini
Guvernul a hotarat sa ofere facilitati tuturor proprietarilor de cladiri care realizeaza lucrari de imbunatatire a caselor, fie ca sunt executate la interior, fie ca sunt pentru fatade sau trotuare. Concret, vor primi reduceri cei care vor angaja lucrari de reparatii de natura celor care se pot executa fara autorizatie de construire: reparatii la acoperisuri, invelitori sau terase, reparatii si inlocuiri de tamplarie exterioara, zugraveli si vopsitorii exterioare, reparatii si inlocuiri la finisaje exterioare – tencuieli, placaje si altele, reparatii si inlocuiri la trotuare, la ziduri de sprijin si la scari de acces.
Impozitul anual pe cladire poate fi redus intr-un procentaj cuprins intre 30 si 100%, in functie de criteriile pe care le va stabili fiecare primarie in parte. Spunem „poate, pentru ca decizia de a acorda sau nu reduceri sau scutiri va reveni fiecarei primarii in parte. „Consiliile locale, in luna mai a fiecarui an pentru anul fiscal urmator, pot stabili, prin hotarare, reducerea cu pana la 100% a impozitului pe cladiri datorat de contribuabili – persoane fizice, in cazul in care acestia se obliga ca in anul in care beneficiaza de acesta facilitate fiscala sa realizeze reparatii, scrie negru pe alb in punctul 26 din hotararea guvernului. In acest an, in mod exceptional, hotararile de consiliu care vor decide sau nu daca se acorda astfel de reduceri se vor da pana in luna septembrie, din toamna fiecare roman stiind daca la anul va beneficia sau nu de astfel de facilitati. Dan Marinescu, specialist in taxe si impozite in cadrul Ministerului Administratiei Publice, explica: „Imediat dupa adoptare, am fost consultat de mai multe directii de impozite si taxe locale din Bucuresti si din tara in privinta procedurii de acordare a acestor reduceri sau scutiri, care urmeaza sa intre in dezbaterea consiliilor locale in vederea adoptarii prin hotarare de consiliu local. Reducerile sau chiar scutirile vor fi analizate de la caz la caz; in fiecare situatie se va adopta o decizie in functie de valoarea investitiei, de starea materiala a beneficiarilor, de starea tehnica a imobilelor. Cred ca in multe situatii aceasta reducere va putea merge pana la scutire de impozitul pe cladire.
Cum anul viitor este an electoral, este de asteptat ca toate primariile sa fie darnice si sa se intreaca in scutiri de impozite.
Fericitii locuitori ai oraselor care vor aplica aceasta reglementare vor fi triati de comisii speciale de pe langa primarii, care vor verifica ulterior in ce au constat acele lucrari, cat au costat si daca au fost necesare. „Vreau totusi sa precizez ca in cadrul nerespectarii angajamentelor asumate, adica neexecutarii lucrarii, se va proceda la reimpunerea la plata impozitului pe cladiri, inclusiv in calcularea dobanzilor si penalitatilor, afirma Dan Marinescu.
Se acorda scutiri de impozite si pentru alte categorii de proprietari, fie persoane fizice, fie juridice. De exemplu, beneficiarii de credite ipotecare conform Ordonantei nr. 19/1994 (categorii de tineri sau angajati ai unor firme care finalizeaza structuri neterminate, locuinte pentru care ratele sunt subventionate de stat) vor avea in continuare aceasta facilitate. Din pacate, numai aceasta categorie de beneficiari de credite ipotecare sunt luati in calcul, si nu si cei care au contractate credite ipotecare de la banci comerciale.
O alta categorie de cladiri cu reduceri de impozite sunt cele care apartin unor societati care presteaza servicii turistice sezoniere. Astfel, vor plati prin lege doar jumatate din impozitul pe cladiri: hotelurile, campingurile, inclusiv parcurile pentru rulote, restaurantele, barurile si pensiunile de la mare sau din zonele montane care au activitate doar cinci luni pe an. Intr-un fel este firesc, tinand cont de faptul ca in restul anului sunt nefolosite.
Aceste masuri sunt un prim pas pentru alinierea la normele tarilor europene, care practica mult mai multe facilitati pentru cei care isi achizitioneaza si isi imbunatatesc casele.
Procedura de obtinere a reducerii impozitului
· Se urmareste hotararea de consiliu local din anul in curs (care va aparea in acest an pana in luna septembrie, dar de la anul va fi prevazuta in luna mai pentru anul urmator) in care este stabilita cota reducerii impozitului (de pana la 100%), care se va acorda pentru reparatii si imbunatatiri ale cladirilor.
· Se depune o cerere la o comisie specializata de pe langa primarie, in care se specifica ce fel de reparatii se vor executa.
· Comisia primariei dezbate necesitatea lucrarilor si decide cota reducerii, in functie de fiecare caz in parte.
· Reprezentanti ai comisiei vin sa verifice daca s-au executat lucrarile, cum s-au executat si care au fost costurile acestora.
· In cazul in care avizul este pozitiv, se acorda scutirea sau reducerea impozitului pe anul in curs; daca nu s-au respectat prevederile legii sau normelor hotararii consiliului local, se considera reducerea acordata necuvenit, si se stabileste din oficiu obligatia de a plati impozitul, plus penalitatile.
Cine beneficiaza de reduceri
· Persoanele fizice care se obliga ca in anul in care beneficiaza de aceasta facilitate fiscala sa realizeze reparatii de natura celor care se pot executa fara autorizatie de construire, in conditiile legii, respectiv:
a) reparatii la acoperisuri, invelitori sau terase;
b) reparatii si inlocuiri de tamplarie exterioara;
c) zugraveli si vopsitorii exterioare;
d) reparatii si inlocuiri la finisaje exterioare – tencuieli, placaje si altele asemenea;
e) reparatii si inlocuiri la trotuare, la ziduri de sprijin si la scari de acces.
· Atat persoanele fizice, cat si cele juridice care reabiliteaza sau modernizeaza termic cladirile de locuit aflate in proprietatea lor (inlocuiesc ferestrele cu unele mai bine etanseizate, captusesc peretii cu materiale izolante la interior sau exterior, schimba sistemul de incalzire cu unul mai eficient etc.) beneficiaza de:
– scutirea de la plata taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire pentru aceasta categorie de lucrari;
– scutirea de la plata impozitului pe cladiri pentru locuinta pe care o detin si numai pe perioada de rambursare a creditului obtinut pentru reabilitarea termica.
· Firmele care presteaza servicii de turism au o reducere de 50% la impozitul pe cladirile si terenurile aferente (beneficiari: hoteluri, campinguri, inclusiv parcurile pentru rulote, restaurante, baruri, pensiuni).