Reducerile bugetare în sectorul protecţiei sociale au impact asupra ratei mortalităţii, avertizează cercetătorii, în plină dezbatere în Europa despre austeritate şi reducerea cheltuielilor, relatează AFP.
O reducere bugetară de 100 de dolari (aproximativ 80 de euro) pe persoană în sectorul protecţiei sociale duce la creşterea cu aproape 2,8 % a mortalităţii cauzate de consumul de alcool şi cu 1,2% a celei cardiace, potrivit cercetătorilor.
Nivelul cheltuielilor sociale în Europa este strâns asociat cu riscul de deces, în special în ceea ce priveşte atacul de cord şi bolile legate de consumul de alcool, potrivit unei analize publicate de British Medical Journal aparţinând profesorilor David Stuckler (Universitatea Oxford), Martin McKee (Londra) şi Sanjay Basu (San Francisco).
Studiul ia în considerare cheltuielile din cincisprezece ţări europene în perioada 1980-2005, înainte de extinderea Europei, pe baza datelor furnizate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
Protecţia socială include diverse cheltuieli (sănătate, ajutoare familiale, pentru handicapaţi, indemnizaţii de şomaj). Fiecare sută de dolari suplimentară investită pe persoană în protecţia socială este asociată cu o reducere de 1,19% a mortalităţii în general.
În schimb, reducerile bugetare din sectoarele extra-sociale, precum sectorul militar, nu au acest efect vizibil asupra sănătăţii publice.
Sănătatea publică nu este o chestiune legată numai de ceea ce se cheltuieşte în sectorul medical în sine, subliniază autorii studiului.
Astfel, copiii care beneficiază de o mai bună educaţie, se joacă într-un mediu sigur şi locuiesc în case corespunzătoare au mai multe şanse să crească sănătoşi decât cei care nu dispun de aceste condiţii favorabile, afirmă aceştia.
De asemenea, adaugă aceştia, adulţii care au un loc de muncă, care nu este precar şi nu prezintă un pericol pentru sănătatea lor, şi care câştigă mai mult decât necesarul pentru supravieţuire vor avea tendinţa de a adopta un mod de viaţă mai puţin riscant şi vor putea spera să trăiască mai mult.
SURSA: Agerpres