Producatorul de incaltaminte sportiva si echipamente Reebok a primit o amenda de 1 milion de dolari in SUA, pentru a ca pus in vanzare produse cu un continut toxic de plumb. Este cea mai mare amenda pe care a primit-o o companie pentru incalcarea legislatiei privind substantele periculoase pentru sanatate.

Mai precis, Reebok a vandut bratari ce contineau un nivel mult prea ridicat de plumb, evident importate din China. Din nefericire, un baiat de 4 ani din Minneapolis a inghitit medalionul unei astfel de bratari si a murit in urma unor complicatii date de intoxicarea cu plumb. In mod ironic, un astfel de produs s-a distribuit gratuit o data cu achizitionarea mai multor articole vestimentare, insa ajunge sa coste compania mai multe milioane de dolari. Reebok a ajuns la o intelegere intr-un proces civil cu familia victimei, insa nu a dezvaluit suma agreata.

Reebok a anuntat ca retrage toate cele peste 500.000 de bratari care au ajuns la cumparatori.

Anterior, recordul de amenda pentru incalcarea aceleiasi legi a fost stabilit de compania Winco Fireworks, care a importat in 2005 din China artificii periculoase pentru cumparatori. Amenda a fost stabilita la 600.000 de dolari.

Grupul german Adidas a achizitionat Reebok in 2006 pentru suma de 3,8 miliarde de dolari, pentru a putea obtine o cota de piata mai buna pe piata americana.

Data: 19 martie 2008

Sursa: USA Today