Refacerea stocurilor occidentale de muniții va dura zeci de ani! Stocurile s-au diminuat pe fondul ajutorului oferit Ucrainei

Proprietarul unei mari companii din Cehia, care se ocupă cu producerea de armament, a declarat că va dura 10-15 ani până când vor fi refăcute stocurile occidentale de muniții. Declarațiile sale vin în contextul în care țările din Occident s-au văzut nevoite să trimită cantități uriașe de muniție în Ucraina, pentru ca trupele lui Volodimir Zelenski să facă față celor ale lui Vladimir Putin.

Cehia a reușit să își dezvolte industria militară și are, pe lângă arme și muniție standard NATO, și arme și muniție sub licență sovietică, ceea ce face ca această țară să aibă o industrie de apărare compatibilă cu nevoile armatei ucrainene.

Tot din acest considerent, Cehia este un ajutor cheie pentru Ucraina, iar Guvernul de la Praga s-a arătat deschis în acest sens. De la invazia rusă, din 24 februarie, Ucraina a primit din partea Cehiei muniții, sisteme de apărare antiaeriană, tancuri, blindate şi arme uşoare.

Fluxul de muniții este consistent, însă trupele ucrainene nu au destule

Michal Strnad, proprietarul companiei producătoare de armament, Czechoslovak Group (CSG), spune că fluxul de muniții către Ucraina este consistent, dar subliniază că trupele ucrainene nu au suficient din cauză că statele occidentale se confruntă și ele cu o diminuare a stocurilor din cauza acestui ajutor. În același timp, și capacitățile de producție sunt limitate.

Czechoslovak Group (CSG) produce aproape 25-30% din producţia europeană de obuze de calibrul 155 mm standard NATO.

Muniţia de artilerie este un produs foarte greu de găsit astăzi (…) Estimez că va fi nevoie de 10-15 ani pentru completarea stocurilor”, spune acesta.

Czechoslovak Group (CSG) își va extinde producția

În prezent, Czechoslovak Group (CSG) are o capacitate de producție anuală de 80.000-100.000 de obuze de artilerie, iar capacitatea în Europa este de 270.000-300.000 de obuze pe an.

Compania deținută de către Michal Strnad are de gând să își extindă producția, motiv pentru care va trebui să angajeze încă 250-300 de lucrători. În acest mod, capacitatea va crește la 150.000 de obuze pe an.

Totuși, procesul va dura aproape doi ani din cauza termenelor lungi de achiziţie a echipamentelor de producţie.

Acesta este de părere că armata lui Volodimir Zelenski trage săptămânal cu aproape

40.000 de obuze folosind cele câteva sute de tunuri primite din partea ţărilor occidentale, iar industria de apărare a acestora din urmă nu face faţă unei asemenea cadenţe. Prin urmare, ”adevărul este că astăzi ucrainenii trag mai puţin decât ar putea, pentru că nu au destule muniţii”, remarcă proprietarul companiei cehe de armament.

Aceasta din urmă a participat şi la recondiţionarea unor echipamente militare de producţie sovietică livrate Ucrainei, fiind implicată şi în proiectul americano-olandez de modernizare a 90 de tancuri T-72 din stocul armatei cehe care vor fi trimise Ucrainei, scrie Reuters.