Referendum în Moldova. Eugen Tomac: E un vot istoric. Rusia foloseşte resurse uriaşe pentru a-l eşua

Eugen Tomac

SURSA FOTO: Facebook, Eugen Tomac

Rusia utilizează resurse financiare „uriașe” pentru propagandă și dezinformare pentru a eșua referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană (UE) a Republicii Moldova, a avertizat eurodeputatul PMP Eugen Tomac.

Rusia se străduiește să compromită referendumul pentru integrarea în UE a Republicii Moldova

Referendumul pentru integrarea în UE a Republicii Moldova, „Mărul Discordiei” dintre Kremlin și Chișinău. Potrivit eurodeputatul PMP Eugen Tomac, în Republica Moldova a dominat mulți ani incertitudinea întrucât o parte din societate își dorea o apropiere de Vest, de Uniunea Europeană (UE) și de România, în timp ce o altă parte era încă nostalgică după epoca sovietică.

Totuși, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, această agresiune militară a schimbat percepția unei bune părți din populație, determinând Guvernul  de la Chișinău să ceară sprijin din partea blocului comunitar.

Răspunsul Bruxelles-ului a fost ferm, curajos și îmbucurător, Republica Moldova devenind stat candidat și începând negocierile de aderare la UE, ceea ce oferă o perspectivă solidă de integrare.

Acesta a fost răspunsul blocului comunitar la amenințările venite din Rusia. Referendumul de duminică are o miză fără precedent, spune el, deoarece cetățenii Republicii Moldova trebuie să răspundă la invitația de integrare în UE și să decidă asupra unei apropieri de România, rupându-se astfel definitiv de influențele Rusiei. Votul de duminică va fi unul istoric, în contextul în care Rusia cheltuiește mulți bani pentru a împiedica desfășurarea referendumului.

„În general în Republica Moldova a dominat mulți ani incertitudinea, în ideea că o parte din societate își dorește o apropiere de Vest, de Uniunea Europeană, de România, o bună parte din societate încă era nostalgică după epoca sovietică. Odată cu războiul din Ucraina, această agresiune a schimbat percepția pentru o bună parte din populație și evident că autoritățile de la Chișinău au apelat la sprijin din partea Uniunii Europene.

Răspunsul Bruxelles-ului a fost unul destul de ferm, curajos și îmbucurător, pentru că Republica Moldova, de la o relație destul de greoaie, promițătoare, dar fără rezultate semnificative, a devenit odată cu acest război stat candidat, stat care a început negocierile de aderare, deci are o perspectivă solidă de intrare în Europeană. Acesta a fost răspunsul Uniunii Europene la amenințările venite din Rusia.

Acum, duminică, este momentul ca și cetățenii Republicii Moldova să răspundă la această invitație și evident că referendumul are o miză fără precedent, pentru că oamenii trebuie să dea un vot care are mai multe semnificații – pe de o parte, angajamentul că singura direcție pentru Republica Moldova rămâne integrarea în Uniunea Europeană și evident o apropiere de România, și desprinderea definitivă de influențele malefice ale Federației Ruse.

Deci este un vot istoric și cu o miză foarte mare, în condițiile în care Rusia utilizează toate instrumentele și resurse financiare uriașe pentru propagandă și dezinformare cu scopul de a nu reuși acest referendum”, a avertizat eurodeputatul PMP Eugen Tomac în cadrul emisiunii TV „News Pass” de pe B1 TV.

Situația de peste Prut a devenit din ce în ce mai tensionată

Rusia continuă să creeze probleme prin răspândirea dezinformării și prin organizarea de proteste împotriva guvernului. De altfel, există acuzații că s-au cumpărat voturi și că se încearcă contestarea rezultatelor alegerilor și a referendumului care susține legăturile cu Europa.

Republica Moldova și-a obținut independența în 1991, după căderea Uniunii Sovietice. La scurt timp după aceea, a avut loc un conflict în Transnistria, o regiune din estul țării, unde separatiștii, sprijiniți de armata sovietică, au provocat divizarea țării. De atunci, nu s-a făcut prea mult progres în rezolvarea acestui conflict, iar acest lucru a afectat dezvoltarea țării.

În plus, politica țării vecine este foarte fragmentată, partidele politice sunt tot mai divizate și nu există o viziune comună despre ce înseamnă identitatea națională moldovenească.