Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru ca referendumul să fie declarat valabil, la el trebuie să participe minimum 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. De asemenea, pentru ca rezultatul referendumului să fie valid, opţiunile valabil exprimate trebuie să reprezinte cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.
Primarul municipiului Sebeş, Dorin Nistor, şi-a exprimat optimismul că, deşi are loc în minivacanţa de Rusalii, duminică se vor prezenta la urne cel puţin 8.000 de cetăţeni, pentru ca referendumul să fie declarat valabil.
Întrebarea la care vor trebui să răspundă cetăţenii din Sebeş cu DA sau NU este „Sunteţi de acord cu achiziţionarea de către Municipiul Sebeş a unui laborator mobil pentru măsurarea şi monitorizarea calităţii aerului din Unitatea Administrativ Teritorială Sebeş şi suportarea din bugetul local al Municipiului Sebeş a cheltuielilor privind achiziţionarea, funcţionarea şi utilizarea acestui laborator?”.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei, numărul alegătorilor cu drept de vot este de 26.213, iar cel al secţiilor de votare de 20. Referendumul va avea loc între orele 7,00 şi 23,00.
Bugetul alocat referendumului este de peste 90.000 de lei.
Referendumul a fost convocat la iniţiativa primarului Dorin Nistor, având în vedere că la nivelul oraşului există sesizări privind poluarea. Prin achiziţionarea autolaboratorului, autorităţile locale ar avea posibilitatea de a fi informate în permanenţă de orice depăşire legală a limitelor maxime admise de poluare pe raza municipiului, se arată în motivarea convocării referendumului.
Laboratorul mobil ar urma să coste peste un milion de lei.
„Imediat după aprobarea bugetului local al Municipiului Sebeş voi susţine şi voi face toate demersurile în vederea organizării unui referendum prin care voi solicita cetăţenilor Municipiului Sebeş consultarea în vederea achiziţiei unui laborator mobil pentru monitorizarea calităţii aerului şi asigurarea costurilor pentru angajarea unor specialişti în vederea operării şi interpretării rezultatelor”, a declarat, în ianuarie, edilul din Sebeş.
Nu este pentru prima dată când în Sebeş are loc un referendum. În 2007, doar un sfert din locuitorii cu drept de vot şi-au exprimat poziţia faţă de producerea de substanţe chimice cancerigene pe teritoriul localităţii, prezenţa redusă invalidând astfel referendumul local.
Sursa: Agerpres