Cetățenii din Noua Caledonie au respins pentru a treia oară independența de Franța. Așa arată datele referendumului organizat duminică. Rezultatul scritnului era de așteptat, în condițiile în care activiștii pentru independență au făcut apel la boicotarea scrutinului. Potrivit primelor date, doar 50% dintre cei cu drept de vot s-au prezentat la urne, o cifră semnificativ mai mică decât în referendumurile similare din 2018 și 2020, încheiate tot cu un „nu” la adresa independenţei.
„Doriți ca Noua Caledonie să devină pe deplin suverană și independentă?” – a fost întrebarea la care au fost invitați să răspundă duminică aproximativ 185.000 de alegători. Pe fondul unui absenteism record, răspunsul este clar. „Nu” la adresa independenței pentru acest teritoriu francez strategic din Oceanul Pacific. Mai mult de 96% dintre participanți au respins independența, conform franceinfo.
Presa locală a anticipat că teritoriul francez al Noii Caledonii este pe cale să respingă independența în cadrul referendumului organizat duminică. Analiștii au pus acest rezultat pe seama prezenței scăzute la vot. Populația autohtonă Kanak, care este în mare parte în favoarea independenței, a cerut neparticiparea la referendum deoarece se află într-o perioadă de doliu de 12 luni, în urma unui val de infecții cu coronavirus din septembrie.
Noua Caledonie este piesa centrală a planului lui Macron
„Primele semne în Noua Caledonie că apelul mișcării pentru independență la neparticipare este luat în considerare”, a declarat pe Twitter un jurnalist din Pacific, Nic Maclellan. „În timp ce există cozi de alegători la primăria din Noumea, în capitală, puțini alegători se prezintă la vot până acum în zonele cu majoritate kanak din Insulele Loiale și din Provincia de Nord” .
Puțin peste 41% dintre alegătorii cu drept de vot au votat până la ora locală 17.00 (06.00 GMT), a precizat ambasada Franței în Noua Caledonie. Această cifră este mult sub cea înregistrată la aceeași oră în timpul scrutinului din 2020, când aproape 80% din voturi fuseseră exprimate. Analiștii se tem că un vot negativ va stârni furie în rândul celor care susțin independența, alimentând instabilitatea.
Unul dintre cele cinci teritorii insulare care se întind în Indo-Pacific deținute de Franța, Noua Caledonie este piesa centrală a planului președintelui Emmanuel Macron de a-și spori influența în Pacific. Votul de duminică este al treilea prevăzut de un acord încheiat la un deceniu după ce au început discuțiile privind viitorul insulei, în 1988, și care prevedea o serie de referendumuri de independență.
În anii 1980 au izbucnit lupte în acest teritoriu bogat în nichel, situat la 1.200 km la est de Australia și la 20.000 km de Franța, între susținătorii independenței și cei care doreau să rămână francezi.