Dreapta spaniolă se teme de fapt că, la alegerile legislative de la sfârşitul anului, ar putea fi înlăturată de la putere de o coaliţie de stânga condusă de Podemos (stânga radicală spaniolă), care, la fel cum se întâmplă cu Syriza în Grecia, mizează pe voturile aduse de criticarea politicii de austeritate impusă Spaniei în ultimii patru ani. 

De altfel, cele şase formaţiuni care alcătuiesc stânga spaniolă şi-au declarat vineri la Madrid sprijinul pentru respingerea propunerilor creditorilor internaţionali la referendumul din Grecia şi s-au pronunţat împotriva a ceea ce au numit 'austericidul'. 'Ne aflăm în faţa dilemei fundamentale între democraţie şi austericid', a declarat Jaime Pastor, unul dintre mentorii partidului Podemos. 'Viitorul nostru depinde de ce se va întâmpla în Grecia', a adăugat el, considerând că acum a apărut o 'oportunitate istorică de a lupta pentru o Europă mai socială'. 

Spania şi-a reluat creşterea economică, ce a fost anul trecut de 1,4%, dar rata şomajului rămâne foarte ridicată, de 23,78%, nu departe de cea din Grecia, care ajunge la 25%. Şi acest element amplifică temerea că scenariul grec s-ar putea repeta şi în Spania, unde populaţia traumatizată de criză ar putea aduce Podemos la guvernare. 

Deocamdată, ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, a calificat decizia de organizare a referendumului din Grecia drept un 'nonsens' şi o 'greşeală', având asupra liderilor europeni efectul unui 'duş rece'. Şi premierul spaniol, Mariano Rajoy, s-a pronunţat indirect împotriva acestui referendum, criticând guvernul de la Atena pentru 'deciziile unilaterale şi politica faptului împlinit'.

AGERPRES