Organizarea referendumului în Capitală în zilele alegerilor prezidențiale
Camera Deputaților a votat recent un proiect de lege care permite organizarea referendumului în Capitală în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, marcând astfel un pas important în eficientizarea procesului electoral.
Legea, care a trecut cu o majoritate confortabilă de 221 de voturi „pentru”, 18 voturi împotrivă, și 19 abțineri, va fi trimisă acum spre promulgare președintelui Klaus Iohannis.
Proiectul adoptat stipulează că, în cazul în care un referendum național sau local coincide cu alegerile pentru Senat, Camera Deputaților, Președinția României, Parlamentul European sau autoritățile locale, alegătorii vor vota în aceleași secții de votare.
Aceștia vor folosi ștampile cu mențiunea „VOTAT” pe buletine de vot separate, iar prezența la vot va fi înregistrată pe liste distincte pentru fiecare tip de scrutin.
Această măsură are potențialul de a reduce costurile și de a simplifica logistica procesului electoral.
„În situaţia în care referendumul naţional sau local are loc la aceeaşi dată cu alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin”, potrivit proiectului adoptat de deputați.
Beneficiile implementării proiectului
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a subliniat avantajele semnificative ale utilizării infrastructurii existente pentru alegerile naționale în organizarea referendumului.
Aceasta ar putea conduce la o reducere considerabilă a costurilor și a timpului pe care alegătorii îl petrec în secțiile de votare.
Mai mult, Dan a adăugat că, în cazul în care referendumurile vor fi aprobate de cetățeni, se va elimina discrepanța existentă între atribuțiile Primăriei Capitalei și fondurile alocate pentru îndeplinirea acestor atribuții.
Astfel, se va crea o corelare mai bună între bugetul Primăriei și responsabilitățile sale, asemănătoare cu cele ale primăriilor de sector.
În prezent, există o diferență între atribuțiile Primăriei Capitalei și fondurile care îi sunt alocate comparativ cu cele destinate primăriilor de sector. Prin aprobarea referendumului, ar putea fi ajustate bugetele și responsabilitățile, echilibrându-se astfel resursele disponibile în raport cu atribuțiile la nivel local.
„Dacă referendumul va fi aprobat de cetățeni, va dispărea discrepanța dintre atribuțiile Primăriei Capitalei și banii care sunt alocați instituției pentru îndeplinirea acestor atribuții, în raport cu atribuțiile și bugetele primăriilor de sector”, a adăugat primarul general.
Proiectul de lege care facilitează organizarea referendumului din București în paralel cu alegerile prezidențiale este un pas important spre eficientizarea proceselor administrative și reducerea costurilor de organizare.