Reff şi Asociaţii, societatea de avocaţi afiliată Deloitte România, a asistat clienţi în tranzacţii în valoare de peste un miliard de euro în 2009, în creştere faţă de anul precedent.

Potrivit anunţului făcut de companie, mandatele de restructurare a datoriilor au avut o pondere tot mai mare în activitatea firmei în locul contractelor de acordare / obţinere de finanţare, ca urmare a schimbărilor economice de pe piaţa din ultimul an.

Cu toate acestea, cele mai importante tranzacţii finalizate anul trecut nu au vizat restructurările de credit, ci obţinerea de finanţări noi în valoare de sute de milioane de euro, în domeniul dezvoltării imobiliare şi al lucrărilor de infrastructură.

Tranzacţii cu renume

Din seria acestor tranzacţii face parte şi asistenţa acordată Romstrade în negocierea unei finanţări de la Credit Suisse, prin semnarea în luna martie a anului 2009 a unui contract de scontare de bilete la ordin în valoare de 140 milioane de euro, fondurile urmând a fi folosite pentru finanţarea de lucrări de infrastructură.

De asemenea, Reff  şi Asociaţii au asigurat asistenţă juridică în cel mai important contract de finanţare imobiliară semnat în 2009 şi anunţat la începutul lunii septembrie. În cadrul unei echipe multidisciplinare Deloitte, incluzând avocaţi, consultanţi financiari şi fiscali, Reff şi Asociaţii a acordat asistenţă juridică firmei INR Management Real Estate în vederea obţinerii unei finanţări de zeci de milioane de euro de la BCR.

Reff şi Asociaţii au acordat asistenţă şi fondului de investiţii imobiliare New Europe Property Investments plc (NEPI) în vederea preluării unui parc comercial dezvoltat de Belrom Real Estate în Brăila pentru 63 de milioane de euro.

Insolvenţa, un alt domeniu solicitat în 2009

„Anul 2009 a fost fără îndoială unul dificil, aducând schimbări dintre care multe îşi vor prelungi efectele dincolo de sfârşitul actualei crize economice. Piaţa locală a cunoscut la începutul lui 2009 o trecere bruscă de la efervescenţa investiţională la blocaje aproape totale: scăderea drastică a investiţiilor străine, îngheţ în finanţări şi achiziţii, paralizie în proiecte de dezvoltare. Avocaţii au resimţit această scădere din plin, fiind afectate domeniile cu ponderea cea mai importantă în venituri ”, a declarat Alexandru Reff, Partner in Charge, Deloitte Tax & Legal. „Mai important, am reuşit să ne menţinem un nivel ridicat de activitate în sectoare critice (M&A, finanţări, imobiliar), adaptându-ne la noul specific al domeniilor respective”, a mai adăugat acesta.

Insolvenţa este un alt domeniu frecvent solicitat pe parcursul lui 2009 şi cu potenţial substanţial în acest an.

„Am acordat asistenţă atât creditorilor (de cele mai multe ori bănci), cât şi debitorilor aflaţi fie în fază premergătoare deschiderii procedurii insolvenţei, fie în cadrul procedurii propriu-zise”, a afirmat Andrei Burz-Pînzaru, Partener al companiei. „Anticipez că 2010 se va caracteriza printr-o mai mare incidenţă a problematicii specifice insolvenţei, dar şi printr-o intensificare a solicitărilor de asistenţă în proiecte specifice achiziţionării/vânzării de active cu probleme „, a completat Burz-Pînzaru. Acesta a subliniat că vor continua proiectele de restructurare de credite.

Societatea de avocaţi afiliată Reff şi Asociaţii este integrată în practica multi-disciplinară de consultanţă a Deloitte şi afiliată unei reţele internaţionale de cabinete de avocatură şi departamente juridice care colaborează cu Deloitte în întreaga lume.