Problema europeană a datoriilor suverane nu s-a încheiat, deși a fost lăsată în umbră de conflictele și dezastrele din alte părți ale lumii. Portugalia nu a reușit să evite cererea de ajutor către Comisia Europeană și FMI și devine astfel cea de-a treia țară care apelează la fondurile europene de salvare în mai puțin de un an, după Grecia și Irlanda.
Îngrijorarea oficialilor europeni poate fi observată cel mai bine prin ultimul test de stres pe care intenționează să îl efectueze la bănci. Test care va avea ca principal punct expunerea asupra obligațiunilor emise de autoritățile statelor cu probleme. Necesitatea testului a apărut ca urmare a iminentei restructurări a datoriei externe a Greciei, restructurare care va produce inevitabil pierderi creditorilor. Inclusiv Banca Centrală Europeană deține titluri grecești în valoare de multe miliarde de euro, însă în condițiile în care Germania refuză să deschidă linii suplimentare de împrumut pentru Grecia, datoria va trebui refinanțată.
Și băncile au nevoie de bani
Moneda euro rămâne la un nivel foarte ridicat în fața dolarului american, raportul fiind de circa 1,4-1,45 dolari pe euro. Din nou, însă, motivația pentru curs vine din situația americană, unde administrația federală a fost la un pas de blocare a activității din cauza divergențelor asupra deficitului bugetar din acest an. Adică, euro nu se simte deloc bine, dar dolarul se simte și mai rău. Trendul s-ar putea inversa dacă economiile din zona euro nu vor găsi cele mai bune modalități de rezolvare a datoriilor suverane.
Numai nevoile băncilor irlandeze se ridică la 24 miliarde euro pentru restructurarea sistemului bancar intern. Iar cele grecești ar putea avea nevoie de mai mult. Cum între timp Portugalia a fost nevoită să ceară bani de la UE, un ajutor estimat la 80 miliarde euro, fondurile din European Financial Stability Facility sunt pe cale să se termine (fondul urmează să fie oricum transformat, din 2013, în European Stability Mechanism). Portugalia, a cărei datorie publică este de circa 90% din PIB (față de Grecia, unde procentajul este de 113% din PIB), este nevoită să ceară bani după ce Parlamentul a respins planul de austeritate bugetară propus de premierul Jose Socrates. Portughezii nu vor scăpa însă de măsurile de reducere a cheltuielilor; acordul ce urmează a fi semnat va obliga la adoptarea unor astfel de măsuri, menite să diminueze deficitul bugetar de 8,6% de anul trecut.
Ultimul raport al FMI asupra sectorului bancar global arată că trebuie refinanțate datorii de 3.600 miliarde dolari (circa 2.600 miliarde euro) în următorii doi ani. Deși situația globală s-a îmbunătățit în ultimele șase luni, necesarul de finanțare al băncilor se va suprapune cu nevoile statelor, intensificând competiția pentru resurse.
În timp ce UE speră ca acordul cu Portugalia să fie ultimul capitol al problemei legate de datoriile suverane, agențiile de rating încep să se uite la economiile din estul Europei. Moody‘s, spre exemplu, ia la țintă Bulgaria, al cărei rating guvernamental ar putea fi îmbunătățit. Cu precizarea că băncile bulgărești nu vor beneficia de o eventuală upgradare a evaluării statului.
3.600 miliarde dolari (circa 2.600 miliarde euro) este suma datoriilor sectorului bancar global ce trebuie refinanțate în următorii doi ani, conform FMI
Refinanțarea datoriilor suverane se mută pe zona titlurilor de stat
21 aprilie 2011, 07:34
Ultima modificare în 21 aprilie 2011, 10:34
Datoriile suverane ale țărilor cu probleme din zona euro au revenit pe prima pagină a ziarelor după cererea de finanțare a Portugaliei. Cu toate acestea, probleme la fel de mari au și băncile din Europa.
Etichete: banca,
datorii,
fmi,
zona euro
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook