TENDINTA Specialistii romani care au emigrat in Occident incep sa se gandeasca la reintoarcerea in tara

Majoritatea romanilor care au obtinut o viza de munca s-au orientat catre tarile membre ale Uniunii Europene. Aproape jumatate din contracte s-a realizat in cadrul acordurilor bilaterale privind schimbul de forta de munca, derulate de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM). Piata muncii din Romania va deveni, la randul ei, foarte atractiva dupa integrare. OMFM se asteapta la cresterea fluxurilor de imigranti proveniti in special din Asia, Orientul Apropiat si Mijlociu. In acest context, politicile de ocupare vor trebui adaptate noilor tendinte.



Ne va pune confruntarea cu imigrantii ilegali in postura de a construi, la randul nostru, o noua “Cortina de fier”? Daniela Nicoleta Andreescu, secretar de stat MMSSF, considera ca raspunsul depinde de pozitia oficiala a celor 25 de state membre privind modalitatea in care se va realiza accesul fortei de munca din Romania pe pietele UE. Deschiderea posibilitatilor de migrare a romanilor va genera nevoia de completare a locurilor de munca vacante. “Efectul de unda” se resimte deja in toate tarile Uniunii. Vest-europenii cauta salarii mai mari si avantaje in alte colturi ale lumii. In locul acestora, statele Uniunii Europene accepta lucratori straini calificati, dar cu o conditie: sa nu depaseasca 40-45 de ani.






Daniela Andreescu: “In strainatate pleaca doar extremele”

Seful Departamentului pentru Munca in Strainatate anticipeaza ca migratia romanilor va creste cu doar 4-5% dupa integrare



Capital: In ultima vreme, a crescut numarul strainilor care lucreaza in Romania. Aveti controlul lor?

Daniela Andreescu: Strainii care vin sa lucreze in Romania au aceeasi origine cu patronii lor. Initial, acestia incearca sa-i introduca in Romania cu viza turistica, dupa care le legalizeaza statutul. In acest interval de timp, lucreaza ilegal. Daca te duci in control, este foarte greu sa-i identifici.



Capital: Chinezii incep sa-si construiasca propriile cartiere.


Daniela Andreescu: Majoritatea strainilor provin din Turcia. Dupa aceea urmeaza chinezii, indienii, peruanii si arabii. Multi sunt fara studii. Pana in 2002, am avut o legislatie mai permisiva si multi straini fara calificare au reusit sa obtina permise de munca. Acestora suntem obligati, potrivit principiului dreptului castigat, sa le prelungim permisele.




Capital: Integrarea Romaniei este o miza pentru cetatenii straini de a veni sa munceasca aici?


Daniela Andreescu: Sunt destul de multi straini care incearca acum sa patrunda in Romania, pentru a putea profita de avantajele aderarii. Daca obtin dreptul de rezidenta intr-o tara care va deveni membra a UE curand, vor putea pleca mult mai usor de aici in alte state europene, indiferent de scopul urmarit. Multora le este greu, si ca turisti, sa patrunda in spatiul UE.




Capital: Va asteptati la cresterea numerica a acestor persoane aflate in cautarea oportunitatilor generate de integrarea Romaniei?


Daniela Andreescu: Nu, pentru ca sunt restrictii. Potrivit legislatiei actuale, strainii nu pot fi angajati pe un salariu mai mic decat cel mediu pe economie. Cetatenii straini care solicita viza de lunga sedere pentru angajare in munca pot fi incadrati doar daca locurile de munca vacante nu pot fi ocupate de romani.




Capital: Atunci ingroasa randurile celor care lucreaza la negru in Romania. Intreprinzatori din industria textila spun ca vor aduce, dupa integrare, mana de lucru din China pentru a mentine nivelul scazut al salariilor.


Daniela Andreescu: Nu cred. Cei care vin din Asia trebuie sa plateasca o taxa de viza pentru intrarea in Romania, de 1.000 – 2.000 de euro, pentru ca fac parte din populatia tarilor cu potential migrator ridicat. Nu au multi aceste sume de bani.




Capital: Dupa integrarea vecinilor nostri, europenii s-au temut de invazia “instalatorilor polonezi”. Vor pleca multi romani sa lucreze in strainatate dupa integrare?


Daniela Andreescu: Realitatea a infirmat temerile statelor membre. Instalatorul polonez n-a fost un pericol pentru echilibrul pietei europene. Romanii nu au o cultura a mobilitatii. Pleaca in strainatate doar extremele: cei subcalificati si cei supracalificati. In ultima vreme, au inceput sa se intoarca tot mai multi din categoria a doua. Au acumulat venituri pe care doresc sa le investeasca in Romania, unde sunt acum multe oportunitati, si au dobandit competente care le ofera aici mult mai multe sanse de dezvoltare a carierei.




Capital: Vor pleca in continuare romani, pentru ca salariile Europei Centrale sunt mult mai ademenitoare.


Daniela Andreescu: Majoritatea celor care au facut afaceri dupa revolutie au urmarit doar obtinerea unor profituri uriase, intr-un termen foarte scurt. Asa se explica mentinerea unor niveluri salariale foarte scazute. In momentul in care se va trece, dupa integrare, la un sistem economic competitiv, vor fi nevoiti sa-si schimbe politicile de resurse umane, pentru ca vor ramane fara personal foarte bine calificat.



Capital: De aceea, patronii din constructii si-au facut planuri cu aducerea muncitorilor din Republica Moldova, Ucraina…


Daniela Andreescu: Nu vor putea aduce personal din tarile non-comunitare, daca exista oferta disponibila pe piata fortei de munca din Romania, dar si din spatiul intregii UE.




Capital: Vor aparea noi domenii de activitate, noi meserii dupa integrare?


Daniela Andreescu: Exista domenii care, in acest moment, nu sunt valorificate corespunzator in Romania. Este o evidenta faptul ca se cumpara foarte multe terenuri de catre straini. Acestea vor sta la baza demararii unor afaceri: de tip imobiliar, hotelier sau agricol. Dupa integrare, multi straini vor deschide afaceri in aceste domenii, dar nu numai, pentru ca vor dori sa se apropie de statele nemembre ale UE. Pentru inceput, vor deplasa personalul necesar pentru conducere si coordonare. Afacerile vor fi gandite intr-o perspectiva mai larga si se vor desfasura in retea. Vor aparea investitori straini in domeniul serviciilor, in general, al turismului, bancilor, asigurarilor, care se vor orienta spre un alt nivel de calitate si performanta. In tarile recent intrate in UE, multe societati mici au dat faliment, pentru ca nu au putut face fata noii concurente.




Capital: Sa ne asteptam la o plecare masiva a romanilor care vor ramane fara un loc de munca, in conditiile acestor falimente?


Daniela Andreescu: Nu cred ca numarul plecarilor va creste cu mai mult de 4-5 procente fata de acest an. In 2005, migratia a involuat cu 23% si trebuie de luat in considerare acest aspect. Oamenii au inceput sa constientizeze si riscurile plecarii pentru a munci in strainatate, nu numai avantajul unui venit mai mare.




Capital: Care sunt categoriile lucratorilor ce vor pleca sa munceasca in strainatate dupa integrare?


Daniela Andreescu: Vor continua sa plece oameni putin calificati, cu contracte sezoniere. In ce priveste segmentul studiilor superioare, ne asteptam sa intre mai multi straini decat sa plece romani. Cereri in strainatate, pe acest segment de pregatire, sunt putine oricum, asa incat cei care vor pleca vor putea obtine contracte sub nivelul lor de studii si de competente.




Capital: Vor fi recunoscute, dupa aderare, calificarile din Romania?


Daniela Andreescu: Majoritatea celor care pleaca in strainatate au probleme cu recunoasterea diplomei si a calificarilor. Mai ales la nivelul studiilor superioare. Nu inteleg de ce nu se doreste rezolvarea acestor probleme.




Capital: In tarile recent intrate in Uniune, am observat ca pleaca foarte multi pe posturile parasite de europenii “cu state vechi”, care se duc in alte tari, unde sunt platiti mai bine.


Daniela Andreescu: Si noi avem, in acest moment, aproape 700 de medici plecati in Ungaria. Probabil ca ei lucreaza in locul medicilor unguri plecati la lucru in Irlanda sau in alte tari ale Uniunii. Din Germania pleaca, in acest moment, medici in Statele Unite si raman locuri de munca goale. Aceeasi situatie este in Spania. Lucratorii lor din agricultura se duc in Franta sau in Germania, unde obtin un salariu mai bun. Lasa locul liber pentru muncitorii din tarile recent intrate in UE sau aderente.




Capital: Ce meserii sunt solicitate acum mai mult pe piata UE?


Daniela Andreescu: Sunt sase – sapte meserii, pe nivel mediu de pregatire, pentru care stim sigur ca exista solicitari: sudor, sofer international, macelar, drujbist, dulgher, marinar, asistenti medicali pentru ingrijirea batranilor si a persoanelor cu handicap. Exista si pentru menaj solicitari multe, dar sunt preferate filipinezele. Un sudor bun castiga insa in Romania tot atat cat un sudor aflat la inceput de cariera in strainatate. sansa de a fi incadrati la inceput pe salarii mai mari este putin probabila. La fel si chelnerii. Acestia vor putea fructifica avantajul muncii sezoniere din Romania. Intre sezoane, ei vor putea lucra in strainatate.




Capital: S-a terminat cu vanatoarea de informaticieni?


Daniela Andreescu: Nu. In continuare sunt cautati. Sunt solicitari si pentru ingineri in domeniul petrolier si automatica.

Pregatiti psihologic
pentru integrare

“Capsunarul, luat pana acum in deradere, se va integra mult mai usor si se va adapta rigorilor UE, pentru ca el are experienta faptelor traite, in timp ce multi alti romani doar le intuiesc.”

Daniela Nicoleta Andreescu, secretar de stat MMSSF,
seful Departamentului pentru Munca in Strainatate

STRAINI VENITI IN ROMANIA LA MUNCA

Ofensiva turceasca

In Romania lucreaza legal, cu permise de munca, 4.840 de cetateni straini. Majoritatea (38%) sunt tineri, cu varste cuprinse intre 26 si 35 de ani. Doar 18% au peste 45 de ani. Cei mai multi straini cu permis de munca provin din Turcia.

Cetateni straini cu permis de munca in Romania (%)

Sefi putini, dar educati 76% din strainii care lucreaza in Romania cu permise de munca detin functii de executie. Mai putin de un sfert lucreaza in posturi de conducere.

Strainii nu se inghesuie la munca

Numarul relativ scazut al fortei de munca straine nu creeaza dezechilibre pe piata muncii. Din contingentul aprobat – 10.000 de persoane -, mai putin de jumatate au solicitat in acest an permise de munca. Majoritatea sunt insa cu studii superioare.
Nivelul de calificare al strainilor care lucreaza in Romania (%)

ROMANI PLECATI IN STRAINATATE LA MUNCA


Vize de munca mai putine

Datele oferite de misiunile diplomatice releva o descrestere a numarului de romani care emigreaza pe baza unui contract de munca. Numarul estimat al romanilor care au plecat legal la munca in strainatate in 2005 este de aproximativ 104.697, ceea ce reprezinta o involutie fata de anul 2004 cu 23,52%. In primul trimestru al acestui an, se estimeaza ca au fost eliberate 12.173 de vize, in scop de munca, pentru cetatenii romani.

Principalele tari preferate de romani in primul trimestru al acestui an

Contracte de munca
eliberate de OMFM

Numarul contractelor de munca obtinute de lucratorii romani mediati prin Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca a crescut anul trecut cu 20,60% fata de 2004. Cele mai multe contracte, din cele 42.758 incheiate, au fost pentru lucru in Germania.

Anul 2005

Germania 28.380 contracte de munca (66,37%)


Spania 14.323 contracte de munca (33,50%)


Elvetia 45 contracte de munca (0,11%)


Qatar 8 contracte de munca


Nigeria 2 contracte de munca


Anul 2006 – primul trimestru

Germania 8.460 contracte de munca (68,35%)


Spania 3.833 contracte de munca (31%)


Elvetia 27 contracte de munca


Franta 53 contracte de munca


Qatar 4 contracte de munca



Exodul de creiere este doar un mit

Cea mai mare parte a persoanelor care opteaza pentru un loc de munca in strainatate se incadreaza in categoria contractelor sezoniere, cu durata medie de trei luni. Numarul contractelor care depasesc 12 luni este scazut, deoarece este necesara experienta in profesie si cunoasterea limbii statului de destinatie.
Germania: contracte sezoniere in agricultura si gastronomie; contracte pe 18 luni in sanatate si gastronomie.
Spania: contracte sezoniere in agricultura; contracte de 12 luni in constructii, industrie, servicii.
Cei mai multi lucratori romani au varste cuprinse intre 26 si 35 de ani. Din totalul de 63.677 de persoane existente in baza de date a OMFM:



1.391 persoane au studii superioare (70,5%)


44.881 persoane au studii medii (27,3%)


17.405 persoane au studii submedii (2,2%).



SUA raman in topul preferintelor

Numarul lucratorilor romani declarati de firmele de recrutare la inspectoratele teritoriale ca fiind mediati in anul trecut a fost de 11.210, cu 58,17% mai mare fata de anul 2004. In SUA, s-a inregistrat cel mai mare numar de contracte in ultimii doi ani: 2.955 in 2004; 5.125 in 2005. In primul trimestru al acestui an, au plecat la munca in strainatate, prin intermediul firmelor de recrutare, 2.324 de persoane.



SUA 762 persoane (32,79%)


Cipru 519 persoane (22,33%)


Italia 205 persoane (8,82%)


Germania 129 persoane (5,55%)



sursa: OMFM