Nicușor Dan consideră că analiza detaliată a factorilor relevanți, precum distanțele față de centrele de dezvoltare, viabilitatea comunelor și disfuncționalitățile dintre marile orașe și localitățile învecinate, este esențială.
Nicușor Dan spune că astfel de schimbări trebuie să fie bazate pe date concrete
El subliniază că astfel de schimbări trebuie să fie bazate pe date concrete, iar factorul politic să fie implicat abia după stabilirea unor soluții care să reflecte real nevoile cetățenilor și ale regiunilor.
Edilul Capitalei a amintit că până și regimul comunist a dedicat aproape doi ani pentru a studia reorganizarea teritoriului în 1968, realizând analize detaliate privind echilibrul între județe, populație și dezvoltarea industrială. În viziunea sa, o reformă administrativă modernă trebuie să urmeze un proces similar de pregătire, pentru a garanta dezvoltarea echitabilă a tuturor zonelor din țară.
Pe de altă parte, PSD a anunțat constituirea unui grup de lucru care va elabora un proiect de lege privind reforma administrativ-teritorială. Potrivit purtătorului de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu, această inițiativă are ca scop eficientizarea administrațiilor locale, reducerea cheltuielilor și consolidarea serviciilor publice.
Romașcanu a declarat că reforma urmărește îmbunătățirea accesului la educație, sănătate și infrastructură pentru comunitățile locale, dar și o mai bună organizare administrativă.
„Reorganizarea administrativ-teritorială nu se face în sedii de partid și în nici un caz pe genunchi având ca scop exclusiv reducerea cheltuielilor. Este un subiect extrem de serios care se abordează la masă cu specialiști și numai pe baza unor studii fundamentate.
Este esențial să ne bazăm pe lucruri concrete înainte de a desemna pe cineva pentru a face aceste schimbări. Factorul politic trebuie adus în discuție abia după ce avem informațiile necesare și soluțiile care să răspundă necesităților cetățenilor”, a scris edilul pe Facebook.
Viziunile diferă semnificativ
Grupul de lucru va lucra la acest proiect în următoarele șase luni, urmând ca propunerile să fie discutate în cadrul coaliției de guvernare și ulterior supuse votului în Parlament. Romașcanu a clarificat că reforma nu vizează desființarea localităților, ci mai degrabă comasarea acestora acolo unde este necesar, pentru a crește eficiența administrativă și a sprijini cetățenii.
Deși atât Nicușor Dan, cât și PSD recunosc importanța reformei administrativ-teritoriale, viziunile diferă semnificativ. Dacă edilul Capitalei pune accent pe necesitatea unei analize riguroase și pe implicarea specialiștilor, PSD prioritizează implementarea rapidă a unui proiect legislativ care să răspundă promisiunilor politice.
„Informații precum distanțele față de centrele de dezvoltare și viabilitatea comunelor sunt elemente esențiale pe care trebuie să le analizăm. La fel și identificarea disfuncționalităților existente între mari orașe precum București sau Cluj și localitățile învecinate.
Apoi, pe baza acestor studii, putem propune o împărțire administrativ-teritorială care să reflecte realmente nevoile regiunilor și să ducă în final la dezvoltarea reală a tuturor zonelor. Până și comuniștii au dedicat înainte de 1968 aproape 2 ani pentru a studia cum să reorganizeze teritoriul României. Chiar și în acele vremuri, s-au realizat analize privind echilibrul dintre județe, populație și dezvoltarea industrială”, a conchis el.
Postarea poate fi vizualizată aici.