Reformă la marile companii de stat
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că legislația referitoare la guvernanța corporativă va fi revizuită. Toate companiile de stat din industria de apărare, precum și RAAPPS, vor fi supuse unor norme corporative stricte, iar excepțiile existente vor fi eliminate.
”Aliniem azi legislația privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice și îndeplinim astfel, integral, un jalon esențial din PNRR. Eliminăm toate excepțiile și aplicăm aceste reguli corporatiste inclusiv companiilor de stat din industria de apărare, precum și în cazul RAAPPS.”, a spus Marcel Ciolacu.
Guvernanța corporativă reprezintă un set de principii, practici și proceduri prin care o companie este administrată și supravegheată. Aceasta presupune armonizarea intereselor diferitelor părți implicate în funcționarea firmei, cum ar fi:
- acționarii
- conducerea executivă
- clienții
- furnizorii
- finanțatorii
- autoritățile guvernamentale
- și comunitatea locală
Guvernanța corporativă cuprinde toate aspectele managementului unei companii, de la elaborarea strategiilor și implementarea controalelor interne, până la evaluarea performanței și asigurarea transparenței în activitățile desfășurate.
Consiliul de administrație joacă un rol esențial în modelarea și conducerea guvernanței corporative.
Conform sursei menționate, o guvernanță corporativă deficitară poate ridica îndoieli asupra funcționării unei companii și, în cele din urmă, poate influența negativ profitabilitatea acesteia.
OUG pentru modificarea legislaţiei pentru guvernanţa corporativă
Guvernul a inclus pe agenda sa un proiect de ordonanță de urgență care vizează modificarea și actualizarea OUG nr. 109/2011 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat.
În nota de fundamentare a proiectului, se precizează că măsurile propuse au ca obiectiv alinierea legislației privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice la cerințele CID.
Aceste măsuri vizează eliminarea tuturor excepțiilor de aplicare a legislației de guvernanță corporativă pentru întreprinderile publice. Printre modificările propuse se numără și eliminarea literei a) de la articolul 1 alineatul (6), care prevedea exceptarea RA-APPS de la aplicarea Ordonanței de urgență nr. 109/2011.
De asemenea, proiectul sugerează ca cerința suplimentară de securitate aplicabilă procedurii de selecție a membrilor consiliilor de administrație din industria de apărare și securitate națională să fie extinsă și asupra selecției membrilor consiliului de administrație al întreprinderilor publice ce administrează baza materială de reprezentare și protocol, având în vedere atribuțiile RA-APPS care implică cerințe din domeniul siguranței și securității naționale.