Astfel, Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) se vor comasa, formând Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP).

Pas important în procesul de reformă și protejare a mediului

Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a subliniat că această decizie vine ca un pas important în procesul de reformă al instituțiilor din subordinea Ministerului Mediului. Conform declarațiilor ministrului, scopul acestei comasări este de a reduce birocrația și de a crea o instituție mai flexibilă și mai eficientă, capabilă să răspundă rapid și transparent cerințelor cetățenilor și agenților economici.

Noua agenție va avea ca obiectiv principal să simplifice procedurile pentru obținerea avizelor și autorizațiilor de mediu, oferind astfel un punct unic de contact pentru cei care au nevoie de reglementări în domeniul protecției mediului și gestionării resurselor naturale. Prin această reformă, Guvernul își propune să eficientizeze activitatea instituțiilor, reducând cheltuielile administrative și oferind soluții mai rapide și mai transparente pentru protejarea mediului înconjurător.

„Două instituții devin una, începând de azi, pentru a respecta mandatul primit de la români: scăderea birocrației! O singură instituție, mai suplă și mai eficientă, va gestiona procedurile de emitere a actelor de reglementare în domeniul mediului și în ceea ce privește ariile naturale protejate”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

O mai bună gestionare a resurselor naturale

El a adăugat că această reformă este parte a unui proces continuu de modernizare a instituțiilor statului, care vizează atât protecția mediului, cât și o mai bună gestionare a resurselor naturale.

Această comasare va aduce beneficii nu doar cetățenilor, dar și agenților economici, care vor putea obține autorizațiile necesare dintr-un singur loc, economisind timp și resurse. Reforma reflectă angajamentul Guvernului de a face instituțiile statului mai capabile să răspundă provocărilor actuale legate de mediu și dezvoltare durabilă.

Astfel, ANMAP va deveni un partener de încredere pentru toți cei care sunt implicați în activități ce necesită reglementări de mediu, având ca obiectiv reducerea birocrației și sprijinirea unui mediu de afaceri sustenabil în România.

41 de direcţii judeţene

Astfel, Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate se va ocupa de tot ceea ce făceau înainte instituţiile pe care le-am desfiinţat: de la administrarea ariilor naturale protejate până la managementul deşeurilor, calitatea aerului, avize şi acorduri de mediu.

De asemenea, vor fi 41 de direcţii judeţene pentru mediu şi Direcţia pentru Mediu a municipiului Bucureşti, iar firmele şi cetăţenii vor dialoga cu o singură entitate.

”Ne propunem ca noua instituţie să asigure, la nivel naţional, aplicarea unitară a legislaţiei privind emiterea actelor de reglementare de mediu şi arii naturale protejate, iar românii să fie mulţumiţi de fiecare interacţiune pe care o vor avea cu colegii mei din ANMAP şi de calitatea serviciilor pe care le furnizează agenţia”, menţionează ministrul Mediului.