Intreprinzatorii privati se lupta sa faca afaceri profitabile in agricultura. Din pacate, reglementarile legale mai mult ii incurca decat ii ajuta.
„Situatia din agricultura este un scandal absolut: nu poate produce necesarul de alimente pentru populatie – exclama dl Jean-Pierre Vigroux, Senior Partner la PricewaterhouseCoopers. Cunosc o multime de investitori straini care si-ar plasa banii in agricultura romaneasca, dar… Privatizarea s-a facut cum s-a facut, exploatarile sunt prea mici pentru a fi rentabile, se pastreaza pamant necultivat in scopuri speculative – ceea ce este o idee paguboasa pentru toata lumea. In agricultura va fi nevoie de o interventie ferma, in cele din urma.”
De fel din Marsilia, Dl Vigroux se afla in tara noastra din 1991. A invatat perfect limba, ne stie obiceiurile, sufera pentru necazurile Romaniei si se bucura pentru reusitele ei. Pe scurt, s-a adaptat, s-a hotarat sa se stabileasca aici si are chiar un plan pentru momentul cand se va retrage de la firma. „Romania are un mare potential pentru vinurile de calitate, asa ca m-am decis sa investesc intr-o zona aflata intre Turnu Severin si Moldova Noua.” Acolo, in secolul XIX, pe un teren exploatat de Banque FranA