Reforma anunţată de preşedintele american Barack Obama privind limitarea programelor de monitorizare ale NSA nu i-a convins pe americani, trei sferturi dintre aceştia fiind de părere că această reformă nu va îmbunătăţi protecţia vieţii lor private, potrivit unui sondaj, informează AFP.
Circa 73% dintre respondenţi au afirmat că anunţul făcut vineri de preşedintele Obama privind o mai bună reglementare a activităţii NSA nu va asigura o mai bună protecţie a vieţii lor private. Doar 21% cred contrariul, potrivit sondajului realizat de Pew Research Center pentru cotidianul USA Today.
Sondajul a fost realizat în rândul a 1.504 adulţi americani. Jumătate dintre cei chestionaţi (50%) au recunoscut că nu au auzit anunţul făcut vineri de Barack Obama.
Preşedintele a anunţat că Statele Unite nu vor mai spiona comunicaţiile liderilor statelor aliate şi că guvernul va continua să colecteze date telefonice, însă nu le va mai stoca. Aceste date sunt comparabile cu cele care se găsesc pe o factură telefonică: numărul apelat, durata apelului, ora apelului. Ele nu includ însă numele abonatului, nici înregistrarea conversaţiilor.
În total, 53% dintre americani dezaprobă programul de colectare a datelor telefonice ale americanilor, faţă de 40% care îl aprobă. După dezvăluirile fostului consultant NSA Edward Snowden în iunie, acest program a stârnit cea mai mare nemulţumire în rândul populaţiei americane şi a anumitor lideri ai Congresului SUA.
În ceea ce-l priveşte pe Snowden, astăzi refugiat în Rusia, 45% dintre cei chestionaţi consideră că fostul consultant NSA 'a servit interesului public' – în timp ce 43% au avut o opinie contrară – prin furnizarea de documente presei care au dezvăluit amploarea programului de supraveghere al NSA.
Acest lucru nu i-a împiedicat însă pe majoritatea celor chestionaţi (56%) să afirme că guvernul ar trebui să deschidă împotriva sa o anchetă penală.