Participarea unui numar extrem de mare de directori si specialisti in domeniul resurselor umane, cu mult peste asteptarile organizatorilor, si interesul de care s-a bucurat seminarul „Managementul si dezvoltarea carierelor”, desfasurat recent la World Trade Center Bucuresti, demonstreaza ca in Romania a inceput sa se schimbe ceva. Si anume mentalitatea ca succesul reformei inseamna doar programe economice si strategii politice bine puse la punct de putere. Temele majore abordate in plenul seminarului au relevat ca relansarea economiei nu se poate realiza in lipsa unor schimbari fundamentale privind gestiunea resurselor umane. Aceste teme au fost:
– Beneficiile educatiei la distanta in dezvoltarea competentelor manageriale – impactul in Romania al cursurilor OUBS
– Rolul profesionistului in resurse umane in cadrul organizatiei
– Cultura organizationala intre valoare si incredere
– Managementul schimbarii si strategia de dezvoltare a resurselor umane.
De altfel, si mesajul prezentat de dna Norica Nicolai, secretar de stat in Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, in deschiderea seminarului „Managementul si dezvoltarea carierelor”, s-a concentrat tot pe ideea ca reinnoirea sistemelor de gestiune a resurselor umane reprezinta acum singura modalitate eficienta prin care intreprinderile pot face fata confruntarilor cu viitorul regional tot mai nesigur si provocarilor lansate de statele dezvoltate privind globalizarea economiei. Subiectele abordate in plenul sesiunii au constituit suportul discutiilor pe sectiuni privind problemele de gestiune a resurselor umane aparute in intreprinderile romanesti, pe fondul schimbarilor structurale din intreaga lume si, desigur, din economia noastra:
Sectiunea I: Planificarea unor programe eficiente de dezvoltare a resurselor umane l program glisant de lucru l metode de imbunatatire si mediere a comunicarii
Sectiunea II: Dezvoltarea competentelor manageriale l planul succesiunii pe posturi. Studiu de caz la societatea Moldocim Bicaz l managementul la portile Orientului sau criza de idei despre profesionalizarea managerilor l organigrama – primul pas in planificarea succesiunii pe posturi. Studiu de caz la firma Rolem srl Codlea l planul de cariera specific invatamantului universitar.
Sectiunea III: Sisteme de evaluare a performantelor l evaluarea performantelor – oportunitati si riscuri. Studiu de caz privind implementarea sistemului de evaluare la firma Raytheon Engineers & Contructors l criterii de evaluare a performantelor utilizate la UTI Grup
l aplicatii cu privire la evaluarea performantelor din perspectiva standardelor de competenta l frecventa cu care trebuie evaluata performanta unui angajat l evaluarea echipei managementului de mijloc din intreprinderile recent privatizate l efectele evaluarii asupra motivatiei si dezvoltarii angajatilor.
Prin intermediul acestor teme in cadrul sectiunilor de lucru, organizatorii seminarului – firma Codecs si revista Capital – au incercat sa scoata in evidenta faptul ca intreprinderile care au descoperit cum sa mobilizeze oamenii si sa utilizeze dinamismul si creativitatea acestora sunt singurele ce vor reusi sa faca fata competitiei tot mai puternice existente in economia de piata. Participantii la aceste ateliere de dezbateri pe grupe au recunoscut insa ca sistemul traditional de administrare a personalului cu care a fost obisnuita conducerea intreprinderilor lasa greu loc principiilor moderne de conducere si coordonare a resurselor umane, bazate pe parteneriat, delegarea puterii, comunicare, stimularea creativitatii, recunoasterea meritelor si, nu in ultimul rand, pe recompensarea echitabila a rezultatelor obtinute. Unii dintre ei chiar au lansat organizatorilor invitatia de a prezenta astfel de teme si in fata conducerii si angajatilor intreprinderilor pe care le-au reprezentat la sesiunea „Managementul si gestiunea carierelor” pentru a le usura dificila misiune pe care o au de indeplinit, si anume valorizarea resurselor umane.
Desigur ca solicitarile nu vor fi lasate prea mult timp sa astepte. In functie de propunerile exprimate de participanti si in fisele de evaluare a seminarului, initiatorii acestui program de instruire intentioneaza sa provoace noi intalniri, la fel de incitante, pe subiecte care au ca obiectiv crearea unor organizatii mai productive, mai umane si mai democratice. Codecs si revista Capital, prin acest parteneriat in domeniul informarii si formarii unui sistem modern de management, isi propune sa fie mereu in punctul cel mai fierbinte al reformei din Romania.
Catalin Ionescu, presedinte Codecs
„Principala problema cu care se confrunta societatea noastra este legata de criza in domeniul resurselor umane. In nici un alt domeniu social investitiile nu sunt asa de mari si atat de indelungate precum in cel amintit. De aceea, societatea noastra ar trebui sa acorde o maxima atentie resurselor umane si sa inteleaga ca,
fara un efort substantial, infuziile de tehnologie si de finante sunt absolut neputincioase in fata crizei pe care o traversam.”.
Valentin Negoita, director executiv Capital
„Intr-un mediu tot mai imprevizibil si dificil, resursele umane constituie capitalul cel mai important pentru intreprinderile care vor sa ramana in sfera economiei de piata. Criza economica mondiala lasa sa se intrevada ca singura cale de iesire din impas sunt investitiile in oameni. Avantajul competitiv al firmelor rezida, in primul rand, din calitatea resurselor umane. De modul in care sunt recrutati, motivati si organizati angajatii depinde pozitia pe piata a unei companii.”