Reforma pensiilor

Reforma pensiilor din Franța a fost adoptată, după câteva luni de dispute aprige și proteste non-stop în stradă. După luni de greve și proteste care amenințau să paralizeze economia Franței și să răstoarne guvernul, președintele Emmanuel Macron a adoptat o reformă a pensiilor care crește vârsta de pensionare cu doi ani, de la 62, la 64 de ani. Guvernul de la Paris a declarat că reforma este necesară pentru ca sistemul francez de pensii să fie sustenabil financiar pe măsură ce populația națiunii îmbătrânește, notează Euronews. Multe țări, începând cu Suedia și până la Coreea de Sud, au fost forțate să facă modificări privind vârsta de pensionare.

Creșterea vârstei de pensionare nu este o tendință doar în Franța: vârsta standard obligatorie de pensionare va crește în majoritatea țărilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Care țări au cea mai mică și cea mai mare vârstă de pensionare din Europa și la ce vârstă ies europenii de pe piața muncii? Iată care este situația acum și ce urmează să se întâmple pe piața muncii în Europa, conform Euronews.

Care sunt vârstele actuale de pensionare în Europa

Definițiile vârstei legale de pensionare variază de la o țară la alta. Există practici diferite în fiecare țară, în funcție de tipul de pensie, conform setului de date OCDE. Documentul folosește cifrele din 2020 – cele mai recente date disponibile care analizează vârstele actuale și viitoare de pensionare pentru cei care au intrat în forța de muncă la vârsta de 22 de ani.

În unele cazuri, raportul nu specifică sexul fiecărei țări, ceea ce înseamnă că vârsta de pensionare pentru bărbați și femei ar putea fi aceeași în acele locuri. Vârstele actuale de pensionare includ două tipuri: pensionare anticipată și pensionare standard. Pentru bărbați, vârsta de pensionare anticipată variază de la 59 de ani în Lituania, la 63,7 ani în Germania, potrivit raportului OCDE. Pentru femei, aceasta variază de la 58 de ani în Lituania, la 63,7 ani în Germania.

62 de ani, vârsta de pensionare, pentru femei și bărbați, în Suedia, Portugalia, Norvegia, Italia, Grecia și Austria

În Franța, vârsta actuală de pensionare anticipată este de 62 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. De fapt, 62 de ani este vârsta de pensionare anticipată în aproape jumătate din țări, inclusiv Suedia, Portugalia, Norvegia, Italia, Grecia și Austria. Vârstele efective de pensionare sunt mai variate, în comparație cu vârstele de pensionare anticipată și reflectă îndeaproape vârsta de pensionare obligatorie.

Pentru bărbați, aceasta variază de la 52 de ani în Turcia, la 67 de ani în Norvegia și Islanda. Cu excepția Turciei, vârsta minimă actuală de pensionare în Europa este de 62 de ani pentru bărbați și 60 de ani pentru femei. Dintre statele membre UE, Grecia, Italia, Luxemburg și Slovenia au cele mai mici vârste actuale de pensionare, cu 62 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Care vor fi viitoarele vârste de pensionare până în 2060

OCDE estimează că vârsta de pensionare va crește cu aproximativ doi ani în medie, până la jumătatea anilor 2060. Se estimează că Danemarca va avea cea mai mare vârstă de pensionare, la 74 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

În multe țări, viitoarea vârstă de pensionare ar putea fi în jur de 65 sau chiar 66 de ani. În UE, se estimează că vârsta de pensionare va fi de 66,1 ani pentru bărbați și 65,9 ani pentru femei până în 2060. În Franța, se estimează că vârsta de pensionare va ajunge la 66 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei în aceeași perioadă.