WWF România a avertizat că legislația propusă pentru a transforma administrația publică a pădurilor Romsilva în una sau mai multe companii comerciale ar putea cauza mai mult rău decât bine, în ciuda necesității de reformă.

„În loc să reducă influenţa politicului şi să crească nivelul de profesionalism al managementului, acesta pune în prim plan maximizarea profiturilor companiei, fără să ţină cont de interesul public legat de aspectele necomerciale, de mediu sau sociale.

Depolitizarea Romsilva se poate face fără a-i schimba statutul. Invocând creşterea performanţei întreprinderilor publice şi a rezultatelor financiare ale acestora, autorităţile pregătesc un nou proiect de lege pentru a transforma administraţia publică a pădurilor într-una sau mai multe societăţi comerciale.

Aceasta are însă potenţialul să deturneze mult aşteptata reformă a RNP Romsilva, fără a crea premisele reale pentru reducerea interferenţelor politice sau creşterea nivelului de profesionalism în companiile publice”, susţin activiştii de mediu.

Experții sugerează că Romsilva poate fi depolitizată fără a-și schimba statutul de agenție guvernamentală națională în cel de societate pe acțiuni (SA) sau societate cu răspundere limitată (SRL).

„O societate comercială funcţionează după principii economice, maximizarea profitului companiei fiind ţelul dominant. Însă, interesul public legat de aspectele necomerciale, de mediu sau sociale, sunt cele care ar trebui să primeze în cazul administrării pădurilor din proprietatea publică. Astfel, apare un risc major de a nu mai putea realiza aceste obiective necomerciale care sunt esenţiale pentru interesul public.

Proiectul legislativ riscă să pună în imposibilitate aplicarea direcţiilor strategice asumate de România prin Strategia Naţională pentru Păduri 2030, mai ales în ceea ce priveşte aşteptările legitime ale societăţii referitoare la menţinerea şi îmbunătăţirea serviciilor ecosistemice, dar şi la valorificarea şi prelucrarea superioară pe plan local a resurselor forestiere ce provin din proprietatea publică”, se menţionează în comunicat.

WWF România a atras atenția cu privire la miza reformei Romsilva

În luna ianuarie a acestui an, WWF România a evidențiat importanța reformei Romsilva și a subliniat necesitatea transparenței și a participării în acest proces.

Proiectul de lege face referire la prevederile Planului Național de Redresare și Reziliență (PNR) și la recomandările specifice fiecărei țări ale Comisiei Europene și ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru funcționarea eficientă a întreprinderilor publice. Cu toate acestea, aceste documente recunosc că „legislația privind guvernanța corporativă în întreprinderile de stat este solidă” (PNRR – R9).

„Schimbarea statutului juridic al RNP Romsilva nu aduce, în perspectivă, decât riscuri majore în ceea ce priveşte furnizarea de servicii publice de interes naţional, iar aplicarea principiilor de depolitizare şi ale bunei guvernanţe nu sunt sub nicio formă condiţionate de schimbarea statului juridic al acesteia. Punerea în practică în mod deficitar a principiilor de guvernanţă în cazul RNP Romsilva ar trebui să poată fi soluţionată prin funcţionarea corectă a Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, care să aibă atribuţii strict legate de constituirea şi funcţionarea consiliului de administraţie a regiei respective, de stabilirea, aprobarea şi monitorizarea indicatorilor-cheie de performanţă”, sunt de părere experţii WWF România.

Romsilva, Regia Națională a Pădurilor, supraveghează aproape jumătate din pădurile din România, echivalentul a 3,13 milioane de hectare de păduri aflate în proprietatea statului, și oferă servicii forestiere pentru încă un milion de hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. În plus, Romsilva gestionează 22 de parcuri naționale și de stat și 12 herghelii de stat. Este demn de remarcat faptul că 80% din totalul pădurilor aflate în proprietatea statului au certificare de gestionare a pădurilor conform standardelor internaționale.