Reforma taxării microîntreprinderilor. Vineri seară, pe 25 octombrie, Ministerul Finanțelor a publicat planul fiscal cu care România se prezintă la Bruxelles pentru a conveni asupra calendarului de reducere a deficitului. Acesta presupune, printre altele, o reformă a impozitării microîntreprinderilor.
Reforma taxării microîntreprinderilor
Reforma taxării microîntreprinderilor are ca scop eliminarea modalităților de optimizare fiscală utilizate de antreprenori pentru a obține un regim fiscal mai avantajos. Aceste strategii includ divizarea artificială a bazei de impozitare, integrarea unor beneficii prin deductibilitatea anumitor categorii de cheltuieli sau aplicarea unor rate de impozitare mai favorabile pentru veniturile microîntreprinderilor în cadrul determinării acestui tip de impozit.
Iată ce va presupune acesta:
- un regim de taxare specific microîntreprinderilor, fără facilități fiscale specifice datorită sistemului fiscal avantajos de impunere a acestora și fără mecanisme de optimizare fiscală;
- măsuri fiscale de eliminare a divizării artificiale a bazei de impozitare, eliminarea deducerilor fiscale și de revizuire a cotelor de impozitare;
- mecanism de stimulare a investițiilor pentru micii antreprenori prin intermediul creditului fiscal sau după caz prin alocări de granturi cu această destinație pentru a implementa acele categorii de investiții care facilitează tranziția verde și digitală.
Guvernul va lua o decizie privind microîntreprinderile până în primul trimestru din 2025
Guvernul trebuie să decidă cu privire la reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi până cel târziu în primul trimestru al anului 2025, conform planului fiscal cu care România se prezintă la Bruxelles pentru a negocia calendarul de reducere a deficitului bugetar. Potrivit documentului, reforma, care reprezintă un jalon în cadrul PNRR, va fi considerată realizată dacă pragul va fi aliniat la 88.500 de euro.
Pentru a pune în aplicare reforma microîntreprinderilor, România trebuie să răspundă, în primul trimestru al anului 2025, la observațiile Comisiei Europene referitoare la acest jalon din PNRR prin:
- eliminarea deducerilor la determinarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor pentru a nu facilita optimizările fiscale;
- introducerea regulilor specifice conceptului de întreprinderi legate pentru a elimina situațiile de divizare artificială a afacerii unui contribuabil în scopul accesării regimului fiscal pentru microîntreprinderi, în mod nejustificat, pentru activități similare, controlate de către aceeași persoană fizică și/sau juridică;
- revizuirea cotei de impozitare pentru microîntreprinderi și reducerea progresivă a pragului de impozitare al microîntreprinderilor va fi decisă în Coaliția de Guvernare/Guvernul României.
Tot în primul trimestru al anului 2025, România trebuie să modifice legislația specifică microîntreprinderilor pentru a respecta jalonul, într-un interval de 6 luni de la primirea scrisorii referitoare la cererea de plată 3, dar nu mai târziu de sfârșitul primului trimestru din 2025.