Ce măsuri fiscale cuprinde Planul Fiscal pentru România?

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit, joi seară, despre reformele fiscale cuprinse în Planul Fiscal pentru România, prezentat recent Comisiei Europene (CE).

În cadrul unei emisiuni TV, el a fost întrebat dacă cei de la Comisia Europeană (CE) au cerut ceva special pentru România în materie de Finanțe. Oficialul român a precizat că a fost o discuție de principiu pe marile componente ale planului fiscal, de la lămurirea scenariilor macroeconomice până la traiectoria de ajustare a deficitului bugetar.

„Prima întâlnire ne-a lămurit în ceea ce privește liniile principale de acțiune pe care trebuie să le avem în vedere în planul fiscal și, desigur, pentru a avea cei șapte ani aprobați de către Comisia Europeană trebuie să avem în vedere reforme și investiții suplimentare“, a explicat el.

Marcel Boloș
Marcel Boloș (SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș)

Ce reforme fiscale se pregătesc pentru România?

Se pregătește reforma sistemului de redevențe, prin care ministerul Finanțelor urmărește să aducă mai mulți bani către statul român. În prezent, aceste redevențe aduc 0,2% din PIB, adică „o nimica toată“, comparativ cu celelalte state din Europa. La nivelul Comisiei Europene (CE), procentele sunt peste 3%. Planul Fiscal al României urmărește ca sistemul de redevențe să fie reconfigurat.

Acum, Executivul pregătește reforme pentru „dezvoltarea sănătoasă” pe termen lung a României. Guvernul de la București este orientat pe „lucruri sănătoase” care țin de implementarea investițiilor, de reforma sistemului de redevențe, reducerea gap-ului la TVA, gap-ul la contribuțiile sociale și a gap-ul la impozitul pe venit.

„Avem bogățiile naturale ale României, zăcămintele, pentru care avem un sistem de redevențe ce ne aduce 0,2% din PIB, adică o nimica toată. La nivelul CE, procentele sunt peste 3%. Este cuprins în planul fiscal al României ca acest sistem de redevențe să fie reconfigurat și să exploatăm cum se cuvine și să primim roadele care ni se cuvin pentru bogățiile de care dispune România.

Noi am prezentat componenta de reforme (n.r. în CE); este un început de drum și suntem orientați pe lucruri sănătoase care țin de implementarea investițiilor, de reforma sistemului de redevențe, reducerea gap-ului la TVA – 32 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021, gap-ul la contribuțiile sociale – 53 de miliarde de lei, iar gap-ul la impozitul pe venit este de 19 miliarde de lei. Acestea sunt preocupările noastre: să aducem măcar o parte din acești bani, care astăzi se găsesc în diferite stadii de evaziune fiscală, în bugetul de stat și să protejăm pe cât posibil mediul de afaceri și populația”, a precizat oficialul român.