Reformele în sistemul financiar au încetinit, odată cu stabilizarea situaţiei, şi ameninţă procesul de relansare economică, a declarat Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru al consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), pentru cotidianul spaniol El Pais, informează Mediafax.

„Se poate observa o anumită încetinire a acţiunilor din ultimele săptămâni. Nu trebuie să ne distragem atenţia cu discuţii despre stimulente (economice – n.r.), acestea putând fi consolidate doar prin reforme”, a spus Gonzalez-Paramo.

Totul este înconjurat de incertitudine

Redresarea economică a Spaniei va fi mai lentă decât a altor state din Uniunea Europeană, ca urmare a gradului ridicat de îndatorare şi problemelor cu care se confruntă sectorul bancar, a adăugat oficialul BCE.

„Unele ţări din Uniunea Europeană vor înregistra creştere în 2010, însă totul este înconjurat de incertitudine”, a afirmat Gonzalez-Paramo.

Secretarul de stat pentru buget şi cheltuieli din Ministerul de Finanţe spaniol, Luis Espadas, a declarat că datoria publică a ţării ar putea ajunge până la 80% din Produsul Intern Brut în 2011, dacă finanţele publice nu sunt reformate.

SURSA: Mediafax