Reformele și investițiile din PNRR, analizate alături de CE. Marcel Boloș: Un obiectiv esenţial pentru România

Marcel Boloș

Sursă: Inquam Photos / George Călin

Reformele și investițiile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au fost analizate alături de reprezentanți ai Comisiei Europene, spune Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

În cursul zilei de miercuri, 29 martie, a avut loc o reuniune extraordinară a Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR, reuniune coordonată de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

La acest eveniment au participat atât reprezentanții celor 16 ministere, dar și reprezentanții instituțiilor responsabile de implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a trimis un comunicat de presă prin care spune că reuniunea a avut loc în prezența directorului general al Recovery and Resilience Task Force din cadrul Comisiei Europene, Celine Gauer.

Temele abordate la reuniunea de miercuri, 29 martie

În cadrul discuțiilor a fost evaluată respectarea de către România a cerințelor CE în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor și a etapelor legate de cererea de plată numărul 2, precum și evoluția obiectivelor și a etapelor asociate cererii numărul 3 și a propunerilor prezentate în capitolul REPowerEU.

„Valorificarea sprijinului financiar pe care îl pune la dispoziţie Uniunea Europeană atât prin PNRR, cât şi prin politica de coeziune, reprezintă un obiectiv esenţial pentru România. Le mulţumesc reprezentanţilor Comisiei Europene pentru sprijinul permanent pe care l-au acordat ţării noastre, iar discuţiile derulate în cadrul acestei reuniuni a CIC PNRR la care a participat doamna Celine Gauer se înscriu în aceeaşi linie a dialogului constructiv. Împreună cu ministerele de linie, am analizat astăzi modul în care fiecare dintre instituţiile responsabile de implementare a răspuns solicitărilor formulate de CE în cadrul procedurii uzuale de analiză a cererii de plată nr. 2, progresele privind ţintele şi jaloanele aferente cererii de plată nr. 3 şi propunerile legate de REPowerEU. Am apreciat eforturile şi implicarea tuturor colegilor mei din Guvern pentru a ne asigura că ducem la bun sfârşit acest proces complex care înseamnă implementarea PNRR în România”, a declarat Marcel Boloş.

România trebuie să îndeplinească 51 de obiective

Conform calendarului de implementare a PNRR, România trebuia să îndeplinească 51 de obiective și etape până în primul și al doilea trimestru al anului 2022, care au fost încorporate în cea de-a doua cerere de plată trimisă Comisiei Europene până la sfârșitul anului 2022. Cea de-a doua cerere de plată cuprinde atât un sprijin nerambursabil de 2,15 miliarde de euro, cât și un sprijin sub formă de împrumut de 1 miliard de euro.

MIPE afirmă că toate documentele privind îndeplinirea obiectivelor și etapelor relevante, inclusiv completările solicitate prezentate de Comisia Europeană, au fost prezentate în termenele specificate.

În procesul de verificare a cererilor de plată, Comisia Europeană poate solicita clarificări suplimentare în documentația pe care un stat membru o furnizează pentru a justifica îndeplinirea obiectivelor și a etapelor legate de cererea de plată. Această abordare este obișnuită la examinarea cererilor de plată, nu numai pentru România, ci și pentru alte state membre.

României i s-a acordat o sumă totală de 29,18 miliarde de euro

Cea de-a treia cerere de plată viitoare către Comisia Europeană cuprinde 3,14 miliarde de euro (2 miliarde de euro – sprijin financiar nerambursabil și 1 miliard de euro – sprijin sub formă de împrumut) și depinde de îndeplinirea a 79 de etape/obiective legate de trimestrul III 2022 și trimestrul IV 2022.

Pentru execuția PNRR, României i-au fost alocate 29,18 miliarde de euro, din care granturile se ridică la aproximativ 14,24 miliarde de euro, iar împrumuturile la 14,94 miliarde de euro. Până la sfârșitul anului 2022, România s-a angajat să îndeplinească 151 de obiective și etape.

Comitetul interministerial de coordonare a PNRR, prezidat de prim-ministru și format din reprezentanți ai MIPE, MF și coordonatorii de reformă, este responsabil de monitorizarea progreselor înregistrate în executarea investițiilor și reformelor prevăzute în PNRR. În plus, comitetul este condus de ministrul pentru investiții și proiecte europene.