În contextul schimbărilor dramatice ce au loc zilele acestea în Afganistan, România întinde o mână de ajutor.

România, gata să primească refugiaţi din Afganistan!

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a confirmat că cetăţeni afgani ar putea ajunge în România, cu statut de refugiaţi.

Mai exact, România îşi manifestă deschiderea şi evaluează posibilitatea de a prelua, acolo unde se consideră justificat, personalul local afgan care a sprijinit autorităţile române care şi-au desfăşurat activitatea în Afganistan, după o analiză a fiecărui caz, inclusiv din punct de vedere securitar.

În plus, ţara noastră analizează şi posibilitatea de a prelua temporar personal afgan care a sprijinit misiuni ale organizaţiilor europene şi euroatlantice, după parcurgerea etapelor procedurale, inclusiv validările de securitate care se impun, a mai indicat ministrul Bogdan Aurescu, marţi, cu ocazia reuniunii extraordinare a miniştrilor de Externe din statele membre UE.

Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe

“Ministrul român de Externe a susţinut, totodată, nevoia asigurării condiţiilor necesare pentru părăsirea Afganistanului de către cetăţenii străini şi afgani care doresc acest lucru. A prezentat, în context, demersurile autorităţilor române în vederea repatrierii cetăţenilor români aflaţi încă în Afganistan şi a anunţat că România îşi manifestă deschiderea şi evaluează la nivel interinstituţional posibilitatea de a prelua, acolo unde se consideră justificat, personalul local afgan care a sprijinit autorităţile române care şi-au desfăşurat activitatea în Afganistan, după o analiză a fiecărui caz în parte, inclusiv din punct de vedere securitar.

Totodată, România îşi exprimă deschiderea şi analizează posibilitatea de a prelua temporar personal afgan care a sprijinit misiuni ale organizaţiilor europene şi euroatlantice, după parcurgerea etapelor procedurale inter-instituţionale, inclusiv validările de securitate care se impun”, a transmis Ministerul român al Afacerilor Externe, într-un comunicat postat pe site-ul MAE.

În plus, Bogdan Aurescu subliniat necesitatea asigurării cooperării dintre Uniunea Europeană şi NATO și a continuării cooperării UE cu partenerii internaționali în ceea ce privește Afganistanul. Sunt la mijloc atât viitorul acestei țări, cât și asigurarea securității regionale și globale.

Poate face România faţă cu succes problemei migranţilor?

Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, tot marţi, că a dispus evaluarea de urgenţă a capacităţii ţării noastre de a gestiona în mod eficient situaţia migraţionistă.

În prezent, ţara noastră are 6 centre regionale de azil, care au în prezent circa 750 de locuri, iar capacitatea ar urma să fie crescută, în mod gradual, până la peste 2.700. Gradul de ocupare este acum de 71%. În plus, mai există două centre de custodie şi un centru de tranzit în regim de urgenţă.

“În perspectiva noului context migraţionist, am dispus evaluarea de urgenţă a capacităţii României de a gestiona în mod eficient situaţia migraţionistă. Noi vrem prin tot ceea ce facem să întărim capacitatea României de a răspunde în faţa unui viitor aflux de imigranţi”, a declarat Lucian Bode pentru Antena 3, potrivit News.ro.

Ţara noastră gestionează mai bine de 2.000 km de frontieră externă a UE, “ceea ce ne expune unor provocări semnificative”, mai afirmă Bode.

“În ultimele două săptămâni (…), comparativ cu perioada similară a anului trecut, la nivel naţional a fost consemnată o creştere a numărului de depistări cu aproximativ 16%, vorbim despre peste 400 de situaţii, evoluţia fiind legată de creşterea cazurilor de prevenire a intrării ilegale dinspre Serbia”, spune ministrul de Interne.

Sursa foto: Dreamstime