Refugiații ucraineni au fost mutați din hotelurile de pe litoralul bulgăresc. Urmează să fie primiți în centre speciale
În acest context, viceprim-ministrul Kalina Konstantinova a explicat într-un mesaj transmis luni, 30 mai, că țara nu își permite „să întreţină cetăţeni ucraineni în hotelurile de pe plajă”.
„Bulgaria nu îşi mai permite să întreţină cetăţeni ucraineni în hotelurile de pe plajă”, a explicat viceprim-ministrul, potrivit informațiilor preluate de dpa.com
Relocarea urmează să înceapă în următoarele zile
Conform autorităților din țara vecină, relocarea urmează să înceapă în următoarele zile iar aproximativ 90.000 de persoane din Ucraina au rămas în această ţară din UE. Sezonul turistic la Marea Neagră începe în prima jumătate a lunii iunie.
Mulţi refugiaţi au refuzat până acum să se mute din hoteluri în case de vacanţă administrate de stat în interiorul tarii. A existat puţin interes pentru excursii special organizate cu trenul sau autobuzul. Mulţi se tem că ar putea să nu existe servicii de îngrijire medicală sau magazine în staţiuni de vacanţă unele izolate.
Totodată, presa din Bulgaria arată că doar 500 de refugiaţi au folosit această posibilitate. Trebuie menționat că Bulgaria este în principal o ţară de tranzit pentru refugiaţii de război din Ucraina, care în primul rând se duc în Europa Centrală.
De la începutul războiului la sfârşitul lunii februarie, aproximativ 300.000 de persoane au intrat în ţară. 90.365 de refugiaţi au rămas în Bulgaria. Ei sunt cazaţi în hoteluri, dar şi în particular la prieteni, rude şi voluntari, conform cifrelor oficiale publicate luni.
Unde se duc refugiații care fug din Ucraina?
Înaltul Comisar ONU, Filippo Grandi, a numit situația actuală „cea mai rapidă criză a refugiaților din Europa de la al Doilea Război Mondial”. Din 24 februarie, data începerii invaziei ruse, Ucraina a cunoscut un exod masiv, cea mai mare partea a persoanelor care fug din țară fiind femei și copii.
Mulți scapă din orașe asediate, dar și din sate încercuite din ce în ce mai mult de armata lui Putin. Organizația Națiunilor Unite estimează că de la începutul războiului și-au părăsit casele 14 milioane de oameni: peste șase milioane au plecat în țările vecine, în timp ce opt milioane au fost strămutați în zone mai sigure din Ucraina.
BBC a desenat o hartă care reconstituie destinația finală a refugiaților, însă pentru a înțelege motivul pentru care au ales o țară şi nu alta, este necesar să se urmărească prezența comunităților ucrainene din străinătate înainte de conflict. Tot conform estimărilor ONU, în 2019, trei țări europene au primit aproape 60% din cei aproximativ 1,2 milioane de ucraineni prezenți în UE la acea vreme. Este vorba despre Italia, Germania și Polonia, unde locuiau 246.000, 241.500 și, respectiv, 218.700 de cetățeni ucraineni. În Italia și Germania, ucrainenii reprezentau 3,9% și 1,8% din numărul total al străinilor rezidenți pe teritoriu, în timp ce în Polonia, acest procent era mult mai mare, 33%.