Pariurile brokerilor nu s-au schimbat faţă de 2009, însă strategiile implică o diversificare ce cuprinde aproape toată gama de instrumente, pentru a evita eventualele scăderi.
Una dintre cele mai importante schimbări cauzate de evenimentele financiare negative din 2008 şi 2009 este strategia de investiţie din piaţa de capital. Dacă în perioadele de creştere generalizată succesul depinde doar de evitarea acţiunilor cu probleme majore, pe timp de criză randamentul este condiţionat de găsirea celui mai bun echilibru dintre potenţialul câştig şi nivelul de risc. Chiar dacă, în 2009, piaţa de capital a surprins la nivel mondial prin creşterile semnificative, economiile, de care bursele de valori rămân intrinsec legate, abia ies din recesiune şi se consolidează pentru revenire în anii următori.
Gestionarea eficientă a riscului este cel mai important lucru pentru portofoliile din prezent. Acesta înseamnă diversificarea investiţiilor prin abordarea tematică a acţiunilor achiziţionate. Portofoliul unui fond cu investiţii este împărţit acum în direcţii tematice, principale fiind pieţele dezvoltate, pieţele emergente, materiile prime, tehnologia informaţiei, farmaceuticele. La acestea se adaugă instrumentele fixe, adică riscurile cele mai scăzute, şi instrumentele derivate, cele mai riscante. Un portofoliu de acest gen nu va asigura cele mai mari randamente, dar se va înscrie în medie. Iar riscul general va fi suficient de dispersat pentru a evita o depreciere bruscă şi semnificativă a valorii activelor.
BVB, Sibiu şi obligaţiuni
Strategia diversificării poate fi aplicată şi în cazul investitorilor români. Deşi anumite instrumente din lista enumerată nu sunt bine reprezentate pe piaţa de capital autohtonă, un portofoliu echilibrat poate fi întocmit şi la noi, iar pentru cele care lipsesc pot fi accesate pe pieţele internaţionale.
Acţiuni ale unor companii puternic dezvoltate se găsesc şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), titluri mai puţin lichide şi mai riscante se află pe piaţa Rasdaq, iar piaţa la termen de la Sibiu are o ofertă diversificată de instrumente. Pe lângă emisiunile de obligaţiuni şi de titluri de stat tranzacţionabile, au mai apărut, recent, şi diferite titluri cu randament minim garantat, cum sunt cele ale fondurilor OTP (WiseRo şi Green Energy) sau care asigură recuperarea investiţiei indiferent de evoluţia activelor, cum este cel lansat de Fairwind Securities, bazat pe cotaţia unor acţiuni listate la Viena.
Portofoliile de acest gen sunt utilizate de aproape toate fondurile mutuale din lume sau de la noi, fonduri care au reuşit să obţină creşteri peste media pieţei. Diversificarea şi păstrarea pe termen scurt a titlurilor riscante a fost de asemenea obligatorie pentru managerii fondurilor în 2009.
Cum anul în curs se anunţă la fel de volatil şi cu aşteptări de apreciere mai mici decât cele de anul trecut, strategia ar trebui luată în seamă de către toţi investitorii, indiferent de suma investită. Excepţie ar putea face cei care privesc piaţa doar pe termen lung, dar care ar trebui să se îndrepte către randamente mai mici, dar sigure. Este greu de crezut că într-o perioadă de zece ani piaţa globală nu va mai înregistra o scădere majoră, de până la 50%. Ceea ce înseamnă că acţiunile trebuie urmărite mai des decât instrumentele cu venit fix.
Petrol, energie, utilităţi
Pariurile brokerilor români pentru 2010 se fac tot pe acţiunile din sectorul energetic (inclusiv utilităţile), petrolier şi financiar. Sunt aproximativ aceleaşi de anul trecut, iar cine a mizat pe aceste companii a încheiat anul cu un randament cel puţin egal cu media pieţei (aproape 40%, aprecierea indicelui compozit BET-C.) Piaţa are însă în continuare nevoie de emitenţi noi şi de lichiditate pentru a atrage mai mulţi investitori. Până atunci, prognozele sunt optimiste, chiar dacă vor mai fi şi corecţii.
62% este creşterea din 2009 a indicelui BET, care urmăreşte evoluţia celor mai importante zece acţiuni de la BVB, mai mare decât media pieţei