În decretul său, şeful administraţiei americane a subliniat că firmele ce au legătură cu cetăţeni chinezi “ar putea lua măsuri care să ameninţe securitatea naţională a Statelor Unite” şi din acest motiv le-a interzis să cumpere patru ferme eoliene situate pe teritoriul SUA, în virtutea unei legi ce datează din 1950, informează AFP, preluată de Agerpres.

Această decizie ordonă companiei americane Ralls Corporation, precum şi filialei sale chineze Sany Group şi cetăţenilor chinezi să renunţe în 90 de zile la achiziţia acestor ferme. Aceste "companii, toţi cei care lucrează pentru aceste companii (…) trebuie să întrerupă accesul şi nu vor mai avea acces" pe viitor la aceste ferme, conform aceleiaşi surse. Departamentul Trezoreriei a mai precizat că Ralls, companie înscrisă în registrul comerţului la Delaware (est), este "proprietate chineză şi este legată de o societate de construcţii chineză care fabrică eoliene". Conform aceleiaşi surse, "locaţiile fermelor eoliene sunt situate în sau în apropierea unui spaţiu aerian supus restricţilor în cadrul bazei de antrenament a sistemelor de armament ale Marinei" americane de la Boardman.
Această bază se află în nordul statului Oregon, la limita cu statul Washington.

"Războiul" dintre SUA şi China pentru poziţia de lider la diverse capitole s-a acutizat mai ales în ultimii ani de criză economică. Dacă estimările analiştilor în ceea ce priveşte cea mai mare putere economică indică faptul că economia Chinei o va depăşi pe cea a Statelor Unite în anul 2020, la capitolul energie verde chinezii ocupă deja primul loc în clasament.

China este cel mai mare producător de energie eoliană din lume, capacitatea eoliană totală instalată ajungând la 62.364 MW, ceea ce înseamnă 26,2% din resursele globale. Doar anul trecut, chinezii au înfiinţat noi parcuri eoliene cu o capacitate totală de 17.631 MW, informa capital.ro la începutul acestei luni.

Pe poziţia secundă a clasamentului se află Statele Unite, cu 46.919 MW şi o cotă de piaţă de 19,7% din capacitatea pieţei la nivel mondial.

Citeşte şi: TOPUL celor mai mari producători de energie eoliană din lume