Potrivit unui studiu realizat recent, în cei 11 ani în afara granițelor Schengen, România a pierdut aproximativ 25 de miliarde de euro la PIB. La această sumă se adaugă și aproximativ 1,5 miliarde de euro anual pe care îi plătesc cetățenii sau orice companie care trebuie să tranziteze granițele.
Potrivit unui studiu realizat de Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere, în Europa deficitul de șoferi s-a majorat cu peste 40% din 2020 în 2021. Astfel, transportatorii sunt printre antreprenorii care au cel mai mult de pierdut. Dacă România ar intra în Schengen, deficitul de șoferi s-ar ameliora cu până la 10%.
Intrarea în Schengen este esențială pentru România
De asemenea, ar dispărea timpul de așteptare pentru camioane la frontieră, care în prezent este între 24 de ore și 72 de ore, mai ales în punctele de trecere spre Bulgaria – Calafat-Vidin și Giurgiu-Ruse, dar și spre Ungaria.
„Eu cred că partenerii noștri europeni realizează impactul a faptului că România nu se află în Spațiul Schengen și consecințele se văd, inclusiv suportul pe care-l oferim Republicii Moldova și Ucrainei pentru că România este, din punct de vedere logistic, esențială, cu acest efort comun pe care îl facem pentru sprijinirea celor două state.
Inclusiv din punct de vedere geo strategic, faptul că nu suntem în Schengen afectează tot ceea ce ne dorim să facem împreună la nivel european.
Eu prefer să fiu precaut, cred că avem o nouă abordare, mai profesionistă și mai coerentă. Trebuie ca toate instituțiile statului, de la președinte, la parlament, să ne corelăm mai bine acțiunea”, a spus europarlamentarul Victor Negrescu.
România și Bulgaria au îndeplinit cerințele necesare pentru Schengen
Parlamentul European a adoptat miercuri o rezoluție bazată pe petiția depusă de societatea civilă din România prin care se solicită contestarea legalității veto-ului Austriei împotriva aderării țării noastre la spațiul Schengen.
În rezoluție, Parlamentul European subliniază că România și Bulgaria au îndeplinit deja cerințele necesare pentru a fi admise în spaţiul Schengen. Eurodeputații regretă decizia Consiliului UE din 8 decembrie 2022 de a respinge statutul de membru al Schengen „fără să fi fost prezentată nicio justificare de natură juridică legată de criteriile de aderare”.
Un spațiu Schengen extins, fără controale la frontiere, ar face UE mai puternică, spun eurodeputații, menționând că toate statele membre au dreptul de a adera la Schengen odată ce sunt pregătite.