Acest program era „ceva de pe urma căruia au beneficiat toate părţile semnificativ”, a declarat profesorul Gerhard Dannemann pentru postul de radio Deutschlandfunk.
Dannemann s-a plâns că, în timp ce în ultimul moment s-a ajuns la un acord comercial între Londra şi Bruxelles, programul Erasmus a fost abandonat.
Referindu-se la disputele privind cotele de pescuit care au captat atenţia media şi au dominat negocierile între UE şi Regatul Unit, Dannemann a adăugat: „Se pare că poţi câştiga mai multe puncte politice cu peşte decât cu educaţia superioară şi schimbul de studenţi”.
Se dorește ca Scoția să rămână în program
De asemenea, el şi-a exprimat speranţa că Scoţia, al cărui guvern descentralizat pro-UE este în dezacord cu guvernul pro-Brexit al premierului Boris Johnson, va putea găsi o cale de a continua participarea la Erasmus.
Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, şi cel galez, Mark Drakeford, au criticat amândoi decizia Marii Britanii de a ieşi din program, care există din 1987 şi a devenit unul dintre cele mai populare proiecte ale UE. Ei au calificat decizia drept „vandalism cultural”.
După o perioadă de 11 luni de tranziţie în care negocierile asupra relaţiilor post-Brexit au continuat, rezultatele referendumului din Regatul Unit din 2016, în care 52% din populaţie a votat pentru părăsirea UE, au devenit realitate de la 1 ianuarie.
Cu ce a fost înlocuit Erasmus
Având în vedere că, după părăsirea UE, Marea Britanie nu mai participă la programul Erasmus, autorităţile de la Londra au anunţat că vor să investească peste 100 de milioane de lire sterline pentru dezvoltarea unui nou program de schimb pentru studenţi, informează dpa.
Departamentul pentru Educaţie al Marii Britanii a anunţat că acest nou program, Turing, va permite unui număr de aproximativ 35.000 de studenţi să studieze în străinătate începând din septembrie anul viitor.
Programul, denumit după matematicianul şi criptograful britanic Alan Turing, considerat părintele computerului şi al inteligenţei artificiale, urmează să beneficieze de 100 de milioane de lire sterline pentru anul universitar 2021-2022. Ulterior, finanţarea va fi stabilită de bugetele viitoare.
Programul Turing este introdus deoarece Londra părăseşte programul de schimb pentru studenţi Erasmus al Uniunii Europene, o decizie criticată de mulţi în urma ajungerii vineri la un acord în privinţa unui acord comercial post-Brexit între Marea Britanie şi UE, scrie Agerpres.
Premierul Boris Johnson spunea că Erasmus era „extrem de costisitor” pentru Regatul Unit.